ZDROWIE | Wtorek, 12 listopada 2019 (16:07)
Na większości ulotek dołączanych do lekarstw są wypunktowane efekty uboczne, ale zwykle nie ma nic o łączeniu terapii z dietą. A to bywa ważne. Aby leczenie nie trwało zbyt długo, unikaj produktów, które zmieniają wchłanianie się leku. Pamiętaj przy tym, że dla każdej choroby są one inne.
1 / 6
Białko? Nie dla każdego Jeśli bierzesz antybiotyki (np. tetracyklinę) lub leki na parkinsona, zrób przynajmniej dwie godziny przerwy po przyjęciu tabletki, zanim sięgniesz po mleko czy jogurt. Białko powoduje, że przyswajanie substancji aktywnych w lekach bardzo spada. W przypadku tetracykliny aż o połowę! Jeśli chodzi o inne lekarstwa, przed ich spożyciem także lepiej nie jeść produktów mlecznych. Zmieniają one bowiem pH kwasu żołądkowego i przyspieszają uwalnianie się substancji czynnych, a to grozi podrażnieniem śluzówki żołądka.
Źródło: 123RF/PICSEL