Przejdź na stronę główną Interia.pl

Letnie zatrucia pokarmowe - jak ich uniknąć?

Sensacje żołądkowe zdarzają się zwykle latem. Gdy jest ciepło, bakterie i wirusy łatwo namnażają się w żywności. Często wywołują poważne zakażenia. Można ustrzec się przed nimi, przestrzegając kilku prostych zasad.

Potrawy z surowymi jajkami tylko ze sprawdzonych źródeł

Wakacyjne podróże sprzyjają kulinarnym grzeszkom. Czasem trudno się oprzeć "domowym" lodom czy ciastku z kremem przejeżdżając koło przydrożnej cukierni. Niestety, dodawane są do nich często surowe jajka. Te zaś mogą zawierać pałeczki salmonelli.

Reklama

Jak się ustrzec zatrucia

Wysoka temperatura, upał sprawiają, że bakterie stają się bardzo aktywne. Jeżeli produkty są źle przechowywane, w temperaturze pokojowej zamiast w lodówce, ich zjedzenie grozi salmonellozą. Jeśli widzisz, że desery czy ciastka z kremem stoją np. na ladzie, a nie w chłodni, nie kupuj ich.

Zdradliwe są także lody, które zostały raz rozmrożone, a potem ponownie zamrożone. Niska temperatura nie niszczy salmonelli, jedynie hamuje rozwój

bakterii. Giną one dopiero w temperaturze ok. 70°C. Dlatego bezpieczne są jajka sparzone przed użyciem (na ok. 10 sek. trzeba zanurzyć je we wrzątku) lub gotowane ok. 10 minut. Źródłem zakażenia może być też kotlet z kurczaka lub garmażerka np. pierogi z mięsem, sałatka z majonezem czy pasztet. Pamiętaj, jeśli stwierdzisz, że mięso jest niedogotowane czy niedopieczone, zrezygnuj z jedzenia go.

Jeśli zarazisz się salmonellą

Zatrucie salmonellą zwykle daje o sobie znać w ciągu kilku godzin od zjedzenia zakażonego pokarmu. Pojawiają się bóle brzucha, biegunka, wymioty, nudności oraz wysoka gorączka, bóle stawów, mięśni i głowy. Objawy przypominają grypę, dlatego bardzo ważną wskazówką jest to, co wcześniej jadłaś.

Zastanów się, czy nie były to właśnie produkty z surowymi jajkami lub z rozdrobnionym mięsem. Zatrucie może przebiegać łagodnie lub gwałtownie. To zależy, ile bakterii wniknęło do organizmu oraz jaki typ salmonelli wywołał zatrucie. Pałeczki te mają wiele odmian.

Co robić

Gdy zatrucie ma lekki przebieg, wystarcza domowe leczenie. Aby pozbyć się bakteryjnych toksyn, jak najszybciej zażyj węgiel leczniczy Carbo medicinalis, ok. 6 zł lub Smectę, ok.15 zł. Przez 1-2 dni, kiedy objawy są najbardziej nasilone, stosuj głodówkę. Musisz dużo pić. Często, ale w małych

ilościach, chłodne napoje. Może być to woda niegazowana, herbatki z mięty, rumianku, lekka, gorzka herbata. Kiedy objawy zaczynają ustępować,

zacznij jeść lekkostrawne pokarmy. Najpierw kleik ryżowy na wodzie z odrobiną soli. Gdy ustąpią wymioty, wprowadź suchary, czerstwą bułkę. Jeśli

żołądek toleruje te pokarmy, stopniowo wprowadzaj inne.

Kiedy do lekarza

Jeżeli dolegliwości nie słabną po upływie doby, a biegunka pojawia się kilka razy w ciągu godziny, konieczna jest pomoc lekarza. Przepisze antybiotyk, zleci badanie krwi i kału, które pozwoli ustalić typ bakterii i zastosuje odpowiednią terapię.

Dania mięsne zawsze dobrze upieczone

Zwykle źródłem zatrucia są przyrządzone z surowego lub półsurowego mięsa potrawy, wędliny typu salceson, ale też lody i kremy robione z mleka i surowych jaj.

Jak uniknąć zatrucia

Produkty żywnościowe stają się niebezpieczne, gdy pozostawały długo w temperaturze pokojowej. Wtedy gronkowiec namnaża się w nich i wytwarza

truciznę, enterotoksynę, która wywołuje objawy zatrucia. Uważaj też na smażone ryby czy mięso z grilla, mocno doprawione przyprawami. Być może sprzedawca chciał ukryć fakt, że nie było już świeże.

Jeśli zatrujesz się gronkowcem złocistym

Dolegliwości takie jak przy innych zatruciach pojawiają się bardzo szybko, nawet godzinę po zjedzeniu zakażonej żywności.

Co robić

Zastosuj głodówkę, dużo pij. Przy wymiotach, biegunce organizm traci dużo soli mineralnych (sodu, potasu). Aby je uzupełnić, sięgnij np. po Orsalit, ok. 12 zł.

Kiedy do lekarza

Dolegliwości ustępują po 2 dniach. Jeśli nadal są intensywne, potrzebna jest dożylna kroplówka i antybiotyk. Przy ostrym zatruciu wezwij pogotowie.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje