Czas na detoks
Nie masz zbyt wielkiego wpływu na zanieczyszczenia w powietrzu, ale możesz przyspieszyć wydalanie z organizmu szkodliwych substancji. Jedząc produkty, które usuwają toksyny, zmniejszasz ryzyko astmy i choroby płuc.
Kapusta kiszona
Jest numerem jeden w detoksykacji organizmu. Oczyszcza ze wszystkich szkodliwych substancji.
Ciemne warzywa
Buraki, czerwona kapusta i cebula. Zawarte w nich barwniki przyspieszają neutralizację toksyn. Najlepiej spożywać je na surowo w formie soku, kiszonek czy sałatek.
Cebula
Zawiera duże ilości związków siarki, które pobudzają pracę wątroby i pomagają w usuwaniu z organizmu metali ciężkich.
Jabłka
Są źródłem pektyn, czyli błonnika wiążącego zanieczyszczenia i wymiatające je z organizmu.
Cytryny i grejpfrut
Te cytrusy oczyszczają wątrobę i pomagają spalić tłuszcz. Sok z cytryny zawiera dodatkowo związek, który hamuje osadzanie się toksyn w organizmie.
Zobacz także: