Przejdź na stronę główną Interia.pl

7 sposobów na zgagę

Czujesz czasem pieczenie lub palenie pod mostkiem, uczucie goryczy w ustach? To zgaga - najczęściej efekt przejedzenia: żołądek jest zbyt przepełniony i nie radzi sobie ze sprawnym przekazywaniem pokarmu do jelit, więc jego treść wraz kwasami trawiennymi cofa się do przełyku. Właśnie wtedy zaczynamy odczuwać pieczenie w okolicy mostka i niesmak w ustach, dokucza nam odbijanie. Dzieje się tak dlatego, że żrące kwasy trawienne podrażniają delikatny nabłonek przełyku.

1. Kminek

Aby zapobiec zgadze dodawaj kminek do jedzenia. Kminek pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo i wiatropędnie. Warto dodawać tę przyprawę do dań - zwłaszcza tych ciężkostrawnych, które wywołują zgagę. Na nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe dobrze działa napar z kminku (łyżeczkę kminku wrzucamy do szklanki wody i gotujemy przez 30 min).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje