Reklama

Zupa? Jedz i chudnij

Dziennie powinnaś zjadać od czterech do sześciu porcji zup. Powinny być różnorodne. Efekty zauważysz po kilku tygodniach. Poznaj zatem zasady diety zupowej.

Dieta zupowa to nie monodieta, czy dieta cud. Nie obiecuje zgubienia dziewięciu kilogramów w tydzień. Zupy odchudzające pozwalają tracić na wadze około kg w ciągu miesiąca - w zdrowy i bezpieczny sposób, bez efektu jo-jo. 

Jadłospis oparty w stu procentach na zupach pozwala oczyścić organizm, przyspieszyć metabolizm i zredukować zbędne kilogramy. Dzięki zupom odczujesz poprawę pracy jelit, poczujesz się lekka, pełna energii, zapomnisz co to bezsenność, na pewno też zauważysz poprawę kondycji skóry i włosów.

Zupy (dania półpłynne, łatwostrawne) nawadniają organizm i dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych. 

Reklama

Syta i szczęśliwa!

Na diecie zupowej nie liczysz kalorii i najadasz się do syta. Warunkiem skuteczności jest jednak jedzenie różnorodnych zup - po to, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, węglowodanów, minerałów i witamin. Ważne jest też to, jak jesz - każdy posiłek powinnaś spożywać powoli, bez pośpiechu. Zatrzymaj się na kilkanaście minut, usiądź i skup tylko na tym, że jesz ciepłą zupę. 

Kwestia motywacji

Nim zaczniesz stosować dietę zupową, porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem rodzinnym. To ważne, zwłaszcza jeśli cierpisz na choroby przewlekłe. Ważne jest też pobudzenie wewnętrznej motywacji - odpowiedz sobie na pytanie, po co ci ta dieta i dlaczego chcesz schudnąć. Jeśli robisz to dla siebie i swojego zdrowia, na pewno ci się uda! 

Woda, owoce i... ćwiczenia

Dietetycy sugerują, by każdy dzień na diecie zupowej rozpocząć od wypicia połowy szklanki wody z sokiem z cytryny. W środku dnia zjedz dwie garście owoców, a ostatni posiłek przyjmij na 4-5 godzin przed snem. 

No i na koniec zła informacja dla leniuszków: wskazane jest włączenie systematycznych ćwiczeń aeorobowych. Przynajmniej trzy razy w tygodniu. 

Zasady diety zupowej

W przepisach diety zupowej wskazane są wszelkie warzywa, kasze, makarony, mięso, ryby i owoce morza, płatki zbożowe i nasiona, a także nasiona roślin strączkowych oraz zdrowe tłuszcze. 

Zup nie wolno zagęszczać mąką, można stosować śmietanę lub jogurt. 

Zakazane jest używanie produktów wędzonych czy smażonych, do garnka powinny trafiać tylko surowe składniki (dozwolone są mrożone warzywa). 

Należy ograniczyć sól do minimum, nie używać kostek rosołowych. Dozwolone są wszystkie przyprawy/zioła, ale nie w postaci mieszanek. 

Zupy kremy są zakazane dlatego, że trawienie rozpoczyna się już w ustach, a do odpowiedniego trawienia potrzebny jest proces żucia.

Porcja zupy odchudzającej powinna się składać w połowie z płynu i w połowie ze stałych składników. 

Zobacz także: 




Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy