Reklama

Żuj powoli

Przeżuwaj dokładniej kęsy jedzenia a zaczniesz jeść mniej.

Niestety, prawie jedna piąta z nas stara się kończyć posiłki jak najszybciej, a połowa przyznaje, że w ogóle nie przywiązuje wagi do tego, jak je - wynika z najnowszego raportu TNS Polska. Skutki? Ochota na dokładkę - mózg potrzebuje ok. 20 minut, by zarejestrować, że nie jesteś już głodna.

Ale są też inne zagrożenia: większe kęsy grożą niestrawnością, bo enzymy zawarte w ślinie nie zdążą zadziałać i żołądek ma więcej pracy. W pośpiechu łykasz też więcej powietrza, co może powodować wzdęcia.

Celebruj choć jeden posiłek dziennie. Najlepiej kolację, by nie obciążać żołądka przed snem - radzą dietetycy. Ale uwaga, nie jedz przed telewizorem. Badacze z Harvardu dowiedli, że gdy nie skupimy się na posiłku, słabiej odczuwamy sytość i zjadamy więcej.

Reklama


Twój Styl
Dowiedz się więcej na temat: jak jeść mniej | odchudzanie bez diety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama