Reklama

Zrezygnuj z masła. Oto jego krewni

​Nawet nie zauważysz braku masła, gdy posmarujesz pieczywo pysznym domowym smarowidłem, przygotowanym ze zdrowych roślinnych składników. Zajmie ci to zaledwie kilka minut. Pasta, hummus, pesto, przecier... Wybór należy do ciebie.

Smalec z fasoli 

Nie odróżnisz go od zwykłego, jeśli dodasz podobne przyprawy. Namoczoną przez noc szklankę fasoli ugotuj do miękkości i zmiksuj na gładką masę. Dodaj cebulę przesmażoną z jabłkiem startym na tarce i łyżeczką majeranku. Dopraw pieprzem oraz łyżeczką sosu sojowego. Przestudzony smalec wstaw na noc do lodówki. Możesz też użyć fasoli z puszki albo zastąpić ją soją, cieciorką lub soczewicą. Rośliny strączkowe są bogate w tryptofan, aminokwas, który łagodzi objawy depresji i ułatwia odchudzanie.

Smarowidło do słodkiego

Reklama

Do kanapek z dżemem lub miodem doskonale nadaje się pasta z sezamu, orzeszków ziemnych, migdałów, a także ze słonecznika. Przygotowanie ich jest proste. W blenderze o dużej mocy (ok. 1000 W) zmiksuj szklankę podprażonych nasion sezamu lub fistaszków albo migdałów z łyżką oleju (np. sojowego). Przechowuj w lodówce. Zarówno sezam, jak i migdały są doskonałym źródłem wapnia, a orzeszki ziemne - witamin z grupy B.

Dojrzałe awokado

Doskonale nadaje się do smarowania chleba, ponieważ jest tłuste i kremowe. Wystarczy rozgnieść je widelcem i położyć na kanapkę. Rozdrobniony miąższ możesz wymieszać z łyżeczką soku z cytryny, wtedy nie ściemnieje. Z awokado przygotujesz też pyszną pastę do pieczywa, miksując je np. z jajkiem na twardo, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz łyżeczką soku z cytryny i przyprawami (solą, pieprzem, czarnuszką, mieloną papryką, kolendrą, rzeżuchą). Smaczna jest również pasta z tego owocu z oliwkami lub kaparami. Możesz podać ją z wędzonym łososiem, żółtym serem, wędliną. Awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9, które regulują poziom cholesterolu, zapobiegają zgadze, niestrawności oraz powstawaniu kamieni żółciowych. 

Pesto z pomidorów

Zastąpi nie tylko masło, ale i inne dodatki do kanapek. Kromki chleba posmarowane pesto z suszonych pomidorów, prażonych migdałów i bazylii smakują wybornie bez innych składników. Możesz jednak położyć na nie plasterki wędliny lub kawałki wędzonej ryby albo jajka na twardo. Pesto przyrządzisz, miksując słoik suszonych pomidorów z 50 g migdałów podprażonych na patelni oraz pęczkiem świeżej bazylii.

Pasta z pestek i ziaren

Nasiona dyni i słonecznika to bogactwo składników odżywczych. Szklankę namoczonych wcześniej w oliwie (tyle, aby je zakryła) i odcedzonych pestek zmiksuj z 1/2 słoika suszonych pomidorów oraz pęczkiem natki pietruszki i ząbkiem czosnku. Dodaj ulubione przyprawy (pieprz, papryka, kurkuma). Pestki dyni szczególnie wskazane są dla panów, bo zapobiegają chorobom prostaty. Ziarna słonecznika to skarbnica odmładzającej witaminy E.

Zobacz także


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: masło | fasola
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy