Reklama

Ziołowe kuracje na zapalenie pęcherza

​Zapalenie pęcherza moczowego szczególnie dokuczliwe może być u kobiet po menopauzie. Wraz ze spadkiem ilości estrogenów, błony śluzowe okolic intymnych są słabo nawilżone, łatwiej więc ulegają podrażnieniom, co toruje drogę bakteriom.

Na pierwsze objawy

Pierwsze objawy zapalenia pęcherza to uczucie lekkiego pieczenia przy oddawaniu moczu. Potem coraz częstsze parcie na pęcherz (nawet gdy mało pijesz) i kłopot z oddaniem moczu, któremu towarzyszy silne pieczenie i ból w okolicy cewki moczowej.

By sobie pomóc: 

Reklama
  • wypijaj 3 litry płynów dziennie, by przyspieszyć wypłukiwanie bakterii z dróg moczowych (niegazowana woda, niesłodzony sok z żurawiny, herbatka z pokrzywy);
     
  • stosuj ziołowe napary i odwary o działaniu moczopędnym i przeciwzapalnym;

  • nie pij kawy i mocnej czarnej herbaty - podrażniają pęcherz moczowy; 

  • rób nasiadówki, np. z mieszanki z apteki; 

  • wygrzej się pod kołdrą - do podbrzusza i dolnej części pleców przyłóż termofor. 


Napar na pierwsze objawy

Potrzebujesz suszonych liści: mącznicy lekarskiej, bratka trójbarwnego i nawłoci pospolitej - w równych proporcjach.

1 łyżeczkę mieszanki ziół zalej 1 szklanką wrzątku. Parz pod przykryciem około 10 minut. Napar przecedź przez gazę i od razu wypij. Pij po 1-2 szklanki dziennie przy pierwszych objawach zapalenia pęcherza. 

Odwar z rdestu ptasiego 

Działa moczopędnie, pomaga przy kamicy nerkowej.

2 łyżki suszonego ziela rdestu ptasiego zalej 2 szklankami wody, odstaw na 2 godziny. Następnie ogrzewaj na wolnym ogniu 10 minut. Odwar przykryj i odstaw na 15 minut. Przecedź. Pij 3 razy dziennie po pół szklanki - między posiłkami.

Odwar z mącznicy

Stosuj przy bakteryjnym i przewlekłym zapaleniu dróg moczowych i pęcherza. 

1 łyżkę suszonych liści mącznicy zalej 1,5 szklanki wrzątku, gotuj na małym ogniu 15 minut, przecedź. Pij ciepły 2 razy dziennie po 1 szklance. 

Ziołowa nasiadówka 

Wymieszaj po 1 łyżce ziela nawłoci, krwawnika, kwiatów rumianku i liści szałwii. W garnku zagotuj 1,5 litra wody. Do wrzątku wsyp susz ziołowy, parz pod przykryciem przez 15 minut. Napar przelej do dużej miednicy, dolej około 1 litra chłodnej wody. Nasiadówkę rób przez 15-20 minut.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy