Reklama

Zimą dbaj o nerki

​Nasze nerki raczej nie lubią zimna. Organom tym służą ciepłe podkoszulki i dłuższe kurtki osłaniające dolną część pleców, ale też rozgrzewające dania i napoje. Zwróć uwagę, czy dłonie i stopy szybko ci marzną - jeśli tak, może to być sygnał, że nerki potrzebują uwagi.

Rozgrzewające przyprawy i potrawy stanowią menu dobre dla nerek. Odpowiednie dania poprawią ich pracę, nie obciążając ich. Mowa o daniach z przyprawami, jak: imbir, cynamon, goździki, anyż, papryka. Popularne grzańce z czerwonego wina i miodu, ciepłe napary i herbatki przygotowane z ziół (np. z pokrzywy) rozgrzeją i dodają energii.

Ponadto różnego rodzaju kasze korzystnie wpływają na nerki. W jadłospisie nie może zabraknąć warzyw. Spożywaj je gotowane krótko na parze, bo zachowają wtedy dużo prozdrowotnych właściwości. Do potraw warto dodawać czosnek, cebulę i chrzan.

Reklama

Ciepłe warzywa

Buraki, seler, marchewka, pietruszka - te warzywa przez większość roku jemy w surówkach. O tej porze roku, gdy chcemy się rozgrzać, warto jeść te jarzyny gotowane krótko na parze z małą ilością soli lub w ogóle niesolone. Warzywa gotuj kilka minut na parze i jedz ciepłe codziennie.

Kasze

By dodać sobie energii, zimą często sięgamy po słodycze. Zdrowiej jest zastąpić je kaszami. Przygotuj je na sypko i jedz 2-3 łyżki do głównych posiłków. Sycą na długo, ponieważ są źródłem węglowodanów złożonych, powoli i długotrwale podnosząc poziom cukru. Organizm zyskuje podwójnie: nie utyjesz, a wszystkie komórki dostają zdrową dawkę energii.

Grzane wino

O tej porze roku zrezygnuj z zimnych napojów, ponieważ zbyt mocno wychładzają nerki. Dobroczynnie na organizm wpłynie czerwone grzane wino. Warto dodać do nich korzenne przyprawy, które mają właściwości rozgrzewające. Pamiętaj, by wina nie pić więcej niż małą szklaneczkę co dwa- - trzy dni.

Herbaty z owoców i ziół

Ciepłe, a nawet gorące napary ziołowe i owocowe, np. z malin, żurawiny lub czarnej porzeczki, mają doskonałe działanie oczyszczające i rozgrzewające. Nerkom służy napar z pokrzywy, malin, imbiru z odrobiną miodu i cytryny. Do naparów owocowych możesz dodawać goździki, anyż, borówki

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy