Reklama

Zgaga. Pokonaj ją dietą

Czujesz pieczenie w przełyku? Zjedz kilka migdałów lub kisiel z siemienia lnianego.

Tylko lekkostrawne

Wybieraj potrawy łagodne dla żołądka. D Unikaj smażonego i tłustego mięsa. Gotuj je na parze, w wodzie lub piecz w folii.

Używaj mniej soli (najwyżej płaską łyżeczkę dziennie) i ostrych przypraw (czosnku, cebuli, chili). Przyprawiaj ziołami - koperkiem, estragonem, rozmarynem, bazylią i oregano.

Dziel posiłki na mniejsze porcje. Zjedzenie zbyt dużo na raz wywoła zgagę. Dobrze przeżuwaj. Łykanie w pośpiechu źle wpływa na trawienie.

Jedz owoce, ale nie na pusty żołądek. Wybieraj mniej kwaśne (banany, gruszki). Ogranicz cytrusy, ponieważ zawarte w nich kwasy drażnią błonę śluzową żołądka. D Warzywa gotuj lub piecz. Możesz jeść buraki, marchew, ziemniaki, kalafior i szpinak.

Reklama

Wystrzegaj się czekolady, zwłaszcza mlecznej. Gorzka (kostka dziennie) nie powinna zaszkodzić.

Drażniąco na żołądek działa również kawa, szczególnie na czczo. Jeśli nie możesz bez niej się obejść, wypij filiżankę po posiłku. Nie sięgaj jednak po coca-colę ani inne gazowane napoje.

Ziołowe herbatki

Rozcieńczają kwas żołądkowy i zmniejszają pieczenie w przełyku. Jednak nie wszystkie zioła są wskazane przy zgadze. Unikaj mięty, ponieważ nasila dolegliwości. Zmniejszają je natomiast: napar z korzenia arcydzięgla (łyżkę rozdrobnionego, suszonego korzenia zalej szklanką wrzątku i odstaw na 20 minut pod przykryciem; pij 3 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkiem),

herbata z kopru włoskiego zmniejsza wydzielanie soków trawiennych (pij szklankę dziennie),

napar z rumianku poprawia trawienie i łagodzi pieczenie w przełyku (pij pół szklanki po każdym posiłku).

Śpij na lewym boku

Nie kładź się bezpośrednio po posiłku, ponieważ sprzyja to cofaniu się treści żołądka do przełyku. Śpij na lewym boku, na wysokiej poduszce. Takie ułożenie zmniejsza ciśnienie pokarmów na zwieracz dolny przełyku i zapobiega zgadze.

Do dolegliwości trawiennych przyczynia się stres i ciągłe niedosypianie. Kładź się wcześniej do łóżka i śpij 7-8 godzin. Jest to optymalny czas na wyciszenie organizmu i odpoczynek. Przed snem weź ciepłą kąpiel i posłuchaj relaksującej muzyki.

Systematyczny ruch zapobiega atakom zgagi, ale nie powinien być zbyt intensywny. Najlepszą gimnastyką jest szybki marsz (także z kijkami), np. 2-3 razy w tygodniu, oraz ćwiczenia w pozycji siedzącej na krześle (wymachy rąk, unoszenie i opuszczanie nóg) - 10 minut dziennie. Unikaj ćwiczeń wymagających schylania się, zwłaszcza krótko po posiłku.

Czy wiesz, że...

Migdały łagodzą zgagę, ponieważ zobojętniają kwas żołądkowy, który wywołuje pieczenie w przełyku. Po każdym posiłku zjedz 2-3 migdały obrane ze skórki.

Sok z surowych ziemniaków również neutralizuje sok żołądkowy i poprawia trawienie. Pij 2 razy dziennie po 2 łyżki przed posiłkiem. Świeżo wyciśnięty sok z ziemniaka możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż 12 godzin

Kisiel z siemienia nie tylko łagodzi zgagę, ale także działa leczniczo na wrzody żołądka i pomaga pozbyć się zaparć. 2 łyżki nasion lnu zalej 2 szklankami wody i gotuj na małym ogniu 20 minut, pij po pół szklanki 2 razy dziennie przed posiłkiem.

Kłącze imbiru zwalcza zgagę i zmniejsza mdłości. Łyżeczkę posiekanego imbiru zalej szklanką wrzącej wody i odstaw na 20 minut. Pij napar małymi łykami.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy