Reklama

Żelazo. Co robić, gdy masz jego niedobór?

Niedobór żelaza może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Dzięki odpowiedniej diecie, szybko sobie z nim poradzisz.

Herbatka lub sok z pokrzywy

Łyżeczkę suszonych liści pokrzywy zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem około 15 minut. 

Pij ciepły napar dwa lub trzy razy dziennie po posiłkach. 

Wymiennie z herbatką możesz też pić sok z pokrzywy. Wypijaj po ćwierć szklanki dwa razy dziennie. 

Uwaga!

Jeśli stosujesz leki przeciwzakrzepowe lub nasercowe, masz obrzęki, zrezygnuj ze stosowania pokrzywy. 

Sok z derenia

Kilogram umytych, oczyszczonych owoców derenia zalej trzema litrami wrzątku. Odstaw na 24 godziny. 

Następnie odlej sok i zagotuj. 

Wrzącym sokiem ponownie zalej owoce i odstaw na dwa dni. 

Reklama

W trzecim dniu znów powtórz całą procedurę. 

Po trzech dniach odcedź sok, dodaj pół kilograma cukru i zagotuj. Zdejmij wierzchnią pianę i przelej sok do wyparzonych butelek. 

Pij codziennie po ćwierć szklanki samego soku lub rozcieńczonego wodą. 

Odwar z mniszka lekarskiego

Łyżkę korzeni mniszka zalej szklanką zimnej wody. Następnie powoli podgrzewaj na małym gazie, a gdy zacznie wrzeć, gotuj przez pięć minut. 

Odstaw na dziesięć minut, przecedź. 

Pij dwa razy dziennie przed posiłkiem.

Zobacz także:


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: żelazo | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy