Reklama

Zdrowym być całą jesień i zimę

Gdy te produkty masz w kuchni, niegroźne będą bakterie i wirusy.

Natka, papryka, czosnek, bulion, marchewka, awokado. Nie powinno ich zabraknąć w jesiennym menu seniorów i juniorów. To najlepsze naturalne leki, które wzmacniają organizm, zapewniając zdrowie i moc energii przez cały rok.

Jesień zagościła już u nas na dobre, a wraz z nią pojawiło się zmęczenie, osłabienie i spadek energii. To idealny moment dla chorobotwórczych wirusów i bakterii, które ze zdwojoną siłą atakują nasz organizm, wywołując infekcje wirusowe i przeziębienia o podłożu bakteryjnym.

Reklama

Chorobotwórcze zarazki najchętniej atakują słabsze organizmy, dlatego ich ofiarami najczęściej są osoby w podeszłym wieku oraz dzieci. Aby szybko pokonać taką infekcję, trzeba koniecznie wzmocnić jelita, gdzie są produkowane komórki odpornościowe. Dlatego juniorzy i seniorzy powinni jeść 4-5 niewielkich, lekkostrawnych posiłków dziennie.

Każdy z nich to solidny zastrzyk prozdrowotnych substancji podnoszących odporność.

W karcie dań nie powinno zabraknąć pieczywa, które dostarcza energii do pracy układu immunologicznego, a także nabiału (wzbogaca menu w wapń) oraz ryb morskich zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 (usprawniają pracę przeciwciał - naszych obrońców).

Podstawą każdego posiłku powinny być warzywa i owoce. To najlepsze źródło witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy chroniących organizm przez wirusami.

Trzeba też dobrze się nawadniać, pijąc przez cały dzień co najmniej osiem szklanek płynów. Mogą to być, np. herbatki z owoców leśnych, dzikiej róży lub słabe herbatki z tradycyjnym, babcinym sokiem malinowym.

Należy unikać ciężkostrawnych, smażonych dań obciążających jelita. Niewskazane są także wysoko przetworzone produkty bogate w tłuszcz, cukier, a ubogie w witaminy. Ale to nie wszystko. By organizm zmobilizował cały swój arsenał do walki z wirusami, potrzebuje dodatkowych żołnierzy.

W tej roli: pełnoziarniste pieczywo, papryka i brokuły, czosnek i cebula, marchewka, bulion drobiowy, cytrusy, kwaszona kapusta i awokado.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy