Reklama

Zatrucie grzybami. Jak postępować?

Objawy zatrucia i ich nasilenie zależą od rodzaju zjedzonych grzybów oraz ilości toksycznych substancji w nich zawartych. Dolegliwości mogą się pojawić po upływie 3 godzin albo znacznie później – od 8 do 24 godzin. A w przypadku niektórych grzybów – dopiero po dwóch tygodniach.

Co powinno zaniepokoić?

Wezwij pogotowie (112 lub 999) lub zgłoś się do lekarza, jeśli: 

- po zjedzeniu grzybów odczuwasz nudności i nadmierne pragnienie

- masz bóle brzucha

- masz biegunkę i podwyższoną temperaturę 

- zwiększa się potliwość i pojawiają uderzenia gorąca. 

Co robić, a czego unikać?

Sprowokuj wymioty. Najlepiej niczego nie pij - nawet wody, a pod żadnym pozorem mleka czy alkoholu - to przyspieszy przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Nie stosuj żadnych domowych sposobów - w przypadku zatrucia grzybami to może przynieść więcej szkody niż pożytku. 

Nie zażywaj żadnych leków
, w tym środków na przeczyszczenie. 

Zabezpiecz próbkę wymiocin oraz resztki potrawy, którą spożyłaś (np. włóż do woreczka strunowego lub słoiczka) - to pomoże ustalić rodzaj i stężenie trucizny, a to niezbędne, by wdrożyć leczenie. 

Należy poddać leczeniu wszystkie osoby, które spożywały grzyby, nawet jeśli nie skarżą się na żadne przykre dolegliwości. 

Przygotuj odpowiedzi na pytania: jakie grzyby jadłaś, skąd je masz (znalazłaś w lesie, a jeśli kupiłaś, to gdzie), jak były przyrządzone (gotowane, smażone, suszone), ile ich zjadłaś i po jakim czasie wystąpiły pierwsze objawy.

Reklama

Zobacz także: 


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy