Reklama

Zaburzenia lipidowe - ważne zasady diety

Mianem zaburzeń lipidowych określa się zbyt wysoki poziom cholesterolu całkowitego (powyżej 190 mg/dl), złego cholesterolu LDL (powyżej 160 mg/dl) oraz nadmiar trójglicerydów we krwi (powyżej 150 mg/dl).

Zaburzenia te łatwo wyrównać odpowiednią dietą. Najważniejsze jest unikanie tłuszczu zwierzęcego, cukru i alkoholu (np. piwo znacznie podnosi poziom trójglicerydów). Zadbaj o błonnik, witaminę E, sterole. Prawidłowe wyniki lipidów szybciej osiągniesz zwiększając codzienną dawkę ruchu.

1. Błonnik - twój sojusznik
Wybieraj pieczywo z mąki nieprzetworzonej, z pełnego ziarna. Błonnika dostarczą Ci również warzywa, np. buraki, cykoria, marchew, brokuły, kapusta kiszona. Polub rośliny strączkowe.

2. Kiełki pszenicy
W walce ze złymi tłuszczami ważna jest witamina E, którą znajdziesz w kiełkach i zarodkach pszennych, a także w olejach. Łatwo się ona jednak utlenia (otwarty olej zużyj szybko).

Reklama

3. Jaka margaryna?
Unikaj tanich, produkowanych na bazie tłuszczów utwardzonych, np. oleju palmowego. Mogą znacznie podwyższyć stężenie lipidów! Obniżysz je o 15 proc., spożywając margaryny bogate w sterole.

4. Orzechy pistacjowe
Są zalecane jako bogate źródło steroli blokujących wchłanianie cholesterolu w jelitach. Warto je chrupać np. zamiast drugiego śniadania. Pałaszuj również sezamki, nasiona słonecznika, migdały.

5. Sterole z owoców
Wystarczy 2 g steroli dziennie, by o 10 proc. obniżyć cholesterol LDL (a o 20 - ryzyko zawału). Te ważne składniki pokarmowe znajdziesz w cytrusach. Obierając je, nie usuwaj całkowicie błon.

6. Twój jadłospis na 1 dzień
Śniadanie: grahamka z szynką z kurczaka, pomidor; 2. śniadanie: grejpfrut, 5 migdałów; Obiad: krem z dyni, pstrąg w warzywach z ciemnym ryżem; kolacja: sałatka z brokuła z jajkiem i olejem lnianym.





Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy