Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wygraj ze zgagą

Pieczenie w przełyku, nudności, ospałość – to objawy refluksu. Sprawdź, czy przyczyną są złe nawyki żywieniowe, czy to już poważny problem.

Czy zgagę wywołują konkretne produkty?

Reklama

Teoretycznie tak. Objawy zgagi mogą nasilać się po zjedzeniu ostrych lub kwaśnych potraw i wypiciu kawy. Także produkty czekoladowe i tłuste, które spowalniają pracę żołądka, nie są wskazane przy refluksie. W praktyce najlepiej obserwować reakcje organizmu, bo może się zdarzyć, że pieczenie w przełyku wywołują np. orzechy, a nie ostro przyprawiona potrawa.

Jakie nawyki nasilają objawy zgagi?

Bardzo ważne jest to, w jaki sposób spożywasz posiłki. Jeśli jesz w pośpiechu, a twoje obiady czy kolacje są bardzo obfite, narażasz się na refluks. W grupie zwiększonego ryzyka są też osoby starsze, z nadwagą oraz palacze. Zgagę może nasilać także alkohol.

Czy zgaga może być niebezpieczna?

Nieleczona może prowadzić do zapalenia przełyku i kłopotów z przełykaniem oraz do zapalenia płuc. Nie należy jej lekceważyć, bo często jest objawem towarzyszącym takim chorobom jak kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroba wrzodowa, zespół jelita nadwrażliwego, a nawet nowotwory żołądka.

Domowe sposoby na zgagę

Musztarda. Ma właściwości alkaliczne, dzięki czemu neutralizuje kwasy żołądkowe. Gdy poczujesz pieczenie w przełyku, zjedz jej łyżeczkę.

Guma bez cukru. Żuj ją przez 30 minut po posiłku. Zintensyfikuje to wytwarzanie soków żołądkowych oraz przyspieszy trawienie.

Imbir i aloes. Herbata imbirowa pita 20 minut przed posiłkiem uspokaja żołądek. Aloes łagodzi objawy zgagi.

Soda oczyszczona. Ma wysokie pH, które neutralizuje kwasy żołądkowe w przełyku. W razie potrzeby przełknij jedną łyżeczkę sody.

SHOW 16/2017

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje