Reklama

W życiu nie powinno być za słodko

Zrobiłaś badania krwi i okazało się, że masz za wysoki cukier? Nie lekceważ tego!

Ministerstwo Zdrowia alarmuje, że prawie trzy miliony Polaków ma cukrzycę, z czego pół miliona się nie leczy, bo... o niej nie wie. Choroba początkowo nie daje objawów, za to nieubłaganie wyniszcza organizm. Prowadzi do zawałów, chorób serca, rujnuje nerki, uszkadza nerwy, odbiera wzrok...

Nie można wprawdzie zapobiec rozwojowi cukrzycy typu I, bo to choroba autoimmunologiczna, - na szczęście występuje znacznie rzadziej. Zdecydowana większość diabetyków cierpi na cukrzycę typu II. A ta ma związek z trybem życia. Z dietą, nadwagą, brakiem ruchu, nadciśnieniem. I można jej się ustrzec, więc... róbmy to!

Reklama

Zacznij od zmian w jadłospisie...

W początkowej fazie cukrzycy typu II chorobę można powstrzymać, zmieniając dietę. Przede wszystkim codziennie sięgaj po zielone warzywa: sałatę, kapustę, szpinak, jarmuż, seler naciowy, natkę pietruszki. Oprócz nich w jadłospisie powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw bez skrobi, które są odżywcze i  nie powodują gwałtownego wzrostu insuliny we krwi.

Do najlepszych należą cebula, cukinia, kalafior, pomidor, papryka. Trzeba za to unikać ziemniaków, batatów, groszku, bobu, gotowanej marchwi, kukurydzy. Z owoców wybieraj agrest, porzeczki, wiśnie, grejpfruty. Oczywiście musisz ograniczyć wszystko, co zawiera biały cukier, czyli sacharozę (słodycze, dżemy, słodzone napoje, a także miód). Walcz z nadwagą, skreślając tłuste mięsa, wędliny i sery.

...a potem jeszcze dołóż ziółka

Poziom cukru we krwi pomogą też kontrolować zioła. Do takich roślin należy morwa biała. Jej liście zawierają składniki, które hamują wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego i zwiększają wydzielanie insuliny. Podobnie działa też ziele pokrzywy. Napary przygotujesz, zalewając łyżeczkę suszonych ziół szklanką wrzątku (możesz skorzystać też z herbatek ekspresowych).

Zaleca się picie dwóch porcji dziennie. Dobre wyniki - szczególnie w początkowym okresie choroby - daje też owocnia fasoli. Zdaniem niektórych jedna szklanka odwaru obniża poziom cukru we krwi jak trzy jednostki insuliny, jednak nie zostało to udowodnione.

Aby przygotować napój, należy zalać dwie łyżki rozdrobnionych suszonych strąków fasoli zwyczajnej szklanką wody, zagotować i trzymać na ogniu kilka minut, aż napój trochę odparuje. W ciągu dnia należy wypijać dwie, trzy filiżanki takiego odwaru.

Agnieszka Pacuła

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy