Reklama

Uniknąć zawału

Ból w klatce piersiowej promieniujący do karku i ramion, problem ze złapaniem oddechu - to może być zawał! Coraz częściej zdarza się u kobiet po 50. roku życia. Jego ryzyko zmniejsza modyfikacja trybu życia.

Sygnały ostrzegawcze

Chrapanie. Kłopoty z oddychaniem w czasie snu i bezdech senny skutkują niedotlenieniem i mogą prowadzić do zawału.

Problemy z dziąsłami. Ich obrzęki i krwawienie mogą wskazywać na problemy z układem sercowym. Bakterie kolonizujące jamę ustną mogą też odkładać się w wewnętrznych ścianach naczyń wieńcowych i wywoływać niebezpieczne stany zapalne.

Nieregularne bicie serca. Może wskazywać na chorobę wieńcową, czyli niedotlenienie serca.

Profilaktyka

Przede wszystkim bądź aktywna fizycznie. Ćwicz co najmniej 3 razy w tygodniu przez 30 minut. Najlepsze dla serca są ćwiczenia aerobowe, takie jak marsze, pływanie, jazda na rowerze. Pamiętaj, żeby zacząć od rozgrzewki, a skończyć delikatnym rozciąganiem. 2 Dbaj o prawidłową masę ciała. Ryzyko zawału zwiększa zwłaszcza otyłość brzuszna, czyli kiedy obwód pasa wynosi od 94 cm u mężczyzn i od 80 cm u kobiet.

Reklama

Nie potrafisz schudnąć? Skonsultuj się z dietetykiem. Nie musisz głodować, żeby pozbyć się zbędnych kilogramów. Specjalista opracuje ci zdrową dietę. 3 Podejmij leczenie. Nadciśnienie i cukrzyca są groźne dla serca, o ile nie pozostajesz pod kontrolą lekarza. Postępowanie według wskazówek specjalisty i regularne przyjmowanie leków może ci pomóc uniknąć zawału serca.

Czy skłonność do zawału serca jest dziedziczna?

Tak, dlatego jeśli w najbliższej rodzinie masz zawałowca, bądź czujna! Lekarz może ci zlecić wykonanie badania oznaczającego poziom markerów ryzyka zawałowego. Niezależnie od wyników regularnie badaj ciśnienie, poziom cholesterolu i cukru. Także otyłość, palenie papierosów i picie dużych ilości kawy narażają cię na zawał. Naucz się panować nad stresem.

Jak postępować w przypadku zawału?

Pamiętaj o regule "złotej godziny". Im szybciej zareagujesz, tym lepiej. A jeśli to nie zawał? Lepiej, żeby stwierdził to lekarz, niż ty na podstawie informacji w internecie. Jeśli więc ból w klatce promieniuje i utrzymuje się powyżej 5 minut, a dodatkowo towarzyszą mu zawroty głowy - wezwij karetkę! Nie próbuj dotrzeć do szpitala na własną rękę, twój stan może się pogorszyć!

Jak żyć po zawale

Wzmocnij mięsień sercowy. Unikałaś ćwiczeń i aktywności? Teraz musisz się do nich zmotywować! Jeśli tego nie zrobisz, wkrótce czeka cię kolejny zawał. Trening zazwyczaj zaczyna się w szpitalu, pod okiem terapeuty. Po powrocie do domu najlepiej wpisz do planu dnia 40-minutowy spacer. Obserwuj reakcje organizmu na stres i w razie bólu w klatce piersiowej skonsultuj się z lekarzem. Kiedy poczujesz się na siłach, zwiększ intensywność treningów.

Wysypiaj się. To równie ważne co wysiłek fizyczny! W czasie snu serce zwalnia i odpoczywa. Sześć, siedem godzin snu to optymalna dawka.

Regularnie bierz leki. Nie przerywaj terapii, nawet jeśli poczujesz się lepiej, lub przeciwnie - gdy zauważysz efekty uboczne, natychmiast skonsultuj się z lekarzem prowadzącym. Bardzo istotne jest też, aby tabletki przyjmować o określonych porach, najlepiej po posiłkach.

Dieta dla twojego serca

Marchew na naczynia - Badania wykazały, że regularne zażywanie beta-karotenu przyczynia się do rozszerzania naczyń krwionośnych. Możesz wybrać soki lub surówki.

Orzechy kontra cholesterol. Obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3, białko i minerały. Nie tylko pomagają obiżyć poziom "złego" cholesterolu, ale także zwiększają elastyczność tętnic.

Cytryna = ciśnienie. To bogate źródło witamin C i B1. Wykazano, że ma zbawienny wpływ na układ krwionośny i pomaga regulować ciśnienie krwi.

Banany na nadmiar sodu. Te bogate w potas owoce mają dobroczynny wpływ na serce, ponieważ pomagają wydalić z organizmu nadmiar sodu.

Pełna zdrowia natka pietruszki. Dodaj ją do zupy lub sałatki. Zawiera żelazo, witaminę C, wapń, magnez i potas, czyli wszystko to, co wpływa pozytywnie na pracę serca.

Czosnek i cebula regulują ciśnienie. Ich codzienne jedzenie pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawierają witaminy C i B6, selen, mangan oraz związki siarki. Dobre w każdej formie!

SHOW 9/2017

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy