Reklama

Teraz głos mają ... ryby

Dzięki nim nie tylko pozbędziesz się tłuszczyku. Oczyścisz oraz wzmocnisz organizm i poprawisz kondycję fizyczną.

To bardzo popularna na świecie dieta. Została tak skomponowana, aby dwa razy dziennie jeść ryby. Reszta posiłków może pozostać bez zmian pod warunkiem, że będą one niskokaloryczne. Dietę tę powinno się stosować przez dwa tygodnie, ale można ją powtarzać bez ograniczeń. Ryby bowiem zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników:

1. Nienasycone kwasy tłuszczowe - obniżają stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Redukują tzw. zły cholesterol (LDL) a podwyższają ten dobry (HDL). Powodują też obniżenie ciśnienia krwi. Poprawiają koncentrację i ułatwiają zdolność zapamiętywania.
2. Białko - zawiera niezbędne aminokwasy, których organizm ludzki nie może sam wytworzyć. A są one potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania.
3. Składniki mineralne - najważniejsze to żelazo, magnez oraz jod. Ten ostatni bardzo potrzebny jest tarczycy. Oprócz tego selen, potas i fosfor.
4. Witaminy - jest ich naprawdę mnóstwo: B1, B2, B6, B12 i PP.

Reklama

Zasady diety

- 5 posiłków dziennie
- ryby jedz przynajmniej dwa razy dziennie
- wybieraj chude ryby: flądrę, dorsza, mintaja lub pstrąga
- nie wolno pić ani kawy ani herbaty
- 2 litry wody niegazowanej dziennie to naprawdę minimum, które musisz wypić

Warto wiedzieć

Odpowiednie przygotowanie jest bardzo ważne w diecie odchudzającej. Musisz zapomnieć o panierce i smażeniu w głębokim tłuszczu. Zamiast tego możesz rybę ugotować, upiec lub usmażyć na specjalnej patelni - bez dodatku tłuszczu.
- Pozbądź się nieprzyjemnego zapachu - skrop rybę sokiem z cytryny i pozostaw ją na kilka godzin w chłodnym miejscu.
- Pamiętaj o dacie ważności ryb - świeże trzeba zjeść jak najszybciej po ich zakupie. Odmrożone, nie wolno zamrażać, bo można się zatruć.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: ryby | dieta | jedzenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy