Reklama

Tego o pomidorach nie wiedziałaś

Na świecie występuje ponad 2 tys. ich odmian. Tylko u nas można znaleźć ich kilkadziesiąt. Jemy je na surowo, zapiekane i grillowane. Robimy z nich przetwory i leczo.

Ich ojczyzną jest Ameryka Południowa. Tysiące lat temu uprawiały je plemiona amerykańskich Indian. Do Europy przywieźli je w XIV wieku z Meksyku hiszpańscy żeglarze. W Polsce  pierwsze pomidory wyhodowano w Warszawie w 1880 roku, ale prawdziwym zainteresowaniem zaczęły się one cieszyć po II wojnie światowej.

Czerwony rządzi

Ten gatunek (najpopularniejszy) jest ważnym źródłem związków fenolowych, w tym resweratrolu, opóźniającego procesy starzenia i hamującego stany zapalne. Czerwony pomidor zawiera też duże ilości likopenu, który zapobiega nowotworom. Najwięcej znajduje się go pod skórką i w pestkach. Likopen nie ginie podczas obróbki termicznej, ale ulega koncentracji i jest lepiej przyswajalny.

Reklama

Inne odmiany

Owoc żółtego pomidora zawiera sporo witaminy C, likopen, składniki mineralne, błonnik i witaminy K, PP i  z grupy B. Duże i okrągłe nadają się na przetwory, a odmiany mniejsze oraz żółte pomidorki koktajlowe - do sałatek. Z kolei rzadziej spotykane pomidory fioletowe słyną z tego, że usprawniają pracę serca. Są bogate w antocyjany, związki, które poprawiają pracę układu krążenia. 

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy