Reklama

Szpinak? Obowiązkowo

​Porcja szpinaku dziennie dodaje energii i ma doskonały wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Przy tym można go wykorzystać do wielu różnych dań.

Jako pierwsi docenili szpinak Persowie. Było to ok. 1400 lat temu. To im zawdzięczamy obecność tego warzywa na europejskich stołach, ale prawdziwy przełom w jego uprawie nastąpił dopiero w XIX wieku. 

Wtedy to szpinak upodobali sobie amerykańscy farmerzy i wkrótce, ze względu na jego fantastyczne walory zdrowotne, zaczęto go reklamować jako źródło zdrowia i energii. 

Na wiele okazji Zielone listki świetnie spisują się w przekąskach, daniach głównych, a nawet deserach. Przyrządzisz z nimi makarony, pierogi, naleśniki, tarty, ciasto francuskie i kremowe zupy. 

Reklama

Menu na zimno 

W wersji niemal ekspresowej ze szpinakiem warto zrobić odżywczy koktajl. Zblenduj zielone listki, 4 kiwi, awokado, garść czerwonych winogron i szklankę wody kokosowej. Równie szybko powstanie sałatka. Umyty szpinak przełóż do miski. Dołóż ugotowane na twardo, pokrojone jajka, połówki pomidorków koktajlowych i krążki czerwonej cebuli. Na końcu dorzuć kawałki wędzonej makreli. 

Lekko wymieszaj i polej sosem z oliwy, musztardy oraz soku z cytryny z dodatkiem odrobiny miodu. 

Menu na ciepło 

Zamrożony szpinak (ok. 500 g) wyłóż na patelnię. Wyciśnij czosnek, dodaj sól i pieprz. Duś, aż się rozmrozi. Przełóż go do miski. Wbij 2 jajka, dorzuć otręby owsiane (2 łyżki), wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej patelnię, wylej na nią olej i nakładaj na to porcje ciasta. Smaż placki z obu stron. Świetnie smakują same, ale możesz je podawać także z kleksem jogurtu greckiego.

Co cennego ma w sobie? 

Szpinak wspomaga pracę mózgu i narządu wzroku, zapobiega stanom zapalnym i nowotworom, usprawnia układ trawienny, pomaga również obniżyć cholesterol i wspaniale działa na serce. Zawiera niewiele kalorii, za to naładowany jest witaminami i minerałami. To bogate źródło witaminy K, A, C, B2, B6, magnezu, manganu, żelaza, wapnia, potasu i kwasu foliowego. Dostarcza również witaminy E, cynku, protein, fosforu, błonnika pokarmowego i miedzi. Dodatkowo zawiera również niacynę, selen i kwasy omega-3.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy