Reklama

Syrop z miodem: oto lek na... prawie całe zło

Domowej roboty mikstury, wbrew pozorom, świetnie sprawdzają się nie tylko przy przeziębieniu!

Czy wiesz, że aby obniżyć ciśnienie krwi, wystarczy pić syrop z buraka, marchwi, chrzanu i miodu? Poniżej podajemy też inne przepisy. Pamiętaj, by wszystkie domowe syropy trzymać w lodówce - w szczelnie zamkniętych szklanych butelkach.

Na wzmocnienie

Drobno pokrojone daktyle (10 sztuk) wymieszaj z sześcioma łyżkami ziaren kobylaka i dwiema łyżkami pokruszonych owoców dzikiej róży, dodaj pół łyżeczki cynamonu. Wsyp wszystko do garnka, zalej czterema szklankami wody, doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu 15 minut. Odstaw do ostudzenia, dodaj dwie szklanki miodu, wymieszaj i przelej do czystych słoiczków.

Reklama

Przyjmuj podczas rekonwalescencji po chorobie trzy razy dziennie, po łyżeczce syropu na pół szklanki wody.

Nadciśnienie

Po pół szklanki soku z buraków i marchwi wymieszaj z 1/4 szklanki soku z chrzanu i 1/4 szklanki miodu. Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. 

Terapię zacznij od przyjmowania jednej łyżki syropu dwa-trzy razy dziennie, stopniowo zwiększając dawkę do trzech łyżek.

Syrop pomoże ci zredukować nadciśnienie, jeden z głównych czynników ryzyka chorób serca.

Kamienie nerkowe

Obraną ze skórki i pokrojoną w cząstki jedną cytrynę zblenduj z pęczkiem natki pietruszki. Dodaj po szklance oliwy z oliwek, syropu klonowego oraz miodu i wszystko razem ponownie dokładnie wymieszaj. 

Pij łyżkę syropu rano, na czczo. Dzięki temu pozbędziesz się niewielkich złogów w nerkach. 

Pamiętaj jednak o tym, by jednocześnie pić wodę przez cały dzień - dzięki temu twoje nerki będą lepiej pracować. 

Przy zaobserwowaniu jakichkolwiek skutków ubocznych przerwij kurację.

Wrzody i suchy kaszel

Zalej cztery łyżki siemienia lnianego litrem wody. Gotuj przez 10 minut. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dodaj cztery łyżki miodu. Pij po filiżance dziennie.

Zawarte w siemieniu lnianym substancje przyśpieszają regenerację błon śluzowych i obniżają poziom lipidów we krwi. Warto więc pić ten syrop w przypadku choroby wrzodowej,  przy suchym kaszlu oraz przy wysokim stężeniu cholesterolu we krwi.

Reumatyzm i anemia

Zalej litrem wody ok. 350 kwiatów (świeżych lub suszonych) mniszka lekarskiego. Gotuj przez ok. 10 minut. Gdy wywar ostygnie, przecedź go, dosyp kilogram cukru i znów gotuj, tym razem na małym ogniu przez ok. trzy godziny. Na koniec dodaj sok z jednej cytryny i dokładnie zamieszaj. Zażywaj dwa-trzy razy dziennie po łyżeczce.

Mniszek lekarski, podobnie jak cytryna i natka pietruszki, pomaga leczyć kamicę żółciową, ale także reumatyzm oraz anemię.

Chroń wątrobę

Do szklanki naparu z 2 łyżeczek mieszanki oregano i tymianku wrzuć kawałek (ok. dwa cm) obranego, drobno pokrojonego kłącza imbiru. Zmiksuj blenderem, dodaj szczyptę cynamonu, kilka goździków i  doprowadź do wrzenia. Gdy napój ostygnie, dolej sok z jednej pomarańczy. Przecedź, dolej pół szklanki miodu.

Pij cztery razy dziennie po cztery łyżeczki. Dzieci mogą przyjmować dwie łyżeczki na dobę.

Syrop działa ochronnie na komórki wątroby, ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Rozgrzewa organizm, usprawnia trawienie.

Dla stawów bez bólu

Pół kilo czereśni (mogą być mrożone) bez pestek wsyp do garnka i dodaj dwie łyżki miodu. Podgrzej całość na małym ogniu. Zostaw do ostygnięcia na dwie godziny w temperaturze pokojowej. Dolej dwie szklanki wody i zagotuj. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Znowu zagotuj. Zdejmij z ognia, kiedy mikstura będzie miała gęstość syropu. Przecedź syrop przez gazę i przelej do butelki.

Do szklanki wody gazowanej dolej dwie łyżki syropu i wypij. Możesz dodać sok z cytryny.

Czereśnie mają właściwości przeciwzapalne i neutralizują nadwyżki kwasu moczowego. Domowej roboty syrop pomoże przy dolegliwościach związanych z dną moczanową, która powoduje ogromny ból  stawów.

ANNA STRĄK




Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy