Reklama

Świąteczne gotowanie

Aby nie "umierać" w święta z przejedzenia, przejmij kontrolę nad kuchnią i przygotuj dania lekkostrawne.

Pierwsze przykazanie dla świątecznej kucharki brzmi: nie przesadzaj! Postaraj się przygotować potrawy w takich ilościach, aby nie jeść ich przez kolejne dni.

Barszczyk na Wigilię

Najzdrowsze i najmniej kaloryczne są ryby w galarecie i po grecku. Zamiast gęstej zupy grzybowej, ugotuj delikatny, czerwony barszczyk. Pamiętaj, że pierogi z kapustą i kapusta z grochem są wyjątkowo ciężko strawne. Może więc w tym roku do pierogów włożysz mak lub soczewicę? Żołądek tylko ci podziękuje!

Sałatki na święta

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć warzywnych sałatek. Jarzyny są świetnym źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin i minerałów, więc możesz je jeść w dowolnych ilościach. Najzdrowsze są surowe albo gotowane na parze i podawane z oliwą z oliwek lub niesłonym masłem z ziołami i przyprawami.

Reklama

Pierniki na finisz

Na deser podaj piernik. Dodatek przypraw, które przyspieszają trawienie, czynią z niego wyjątkowo zdrowe ciasto. Nie rezygnuj z kompotu z suszu (zwłaszcza śliwki będą ci bardzo pomocne). Jeżeli nie wyobrażasz sobie świąt bez tortu, do przyrządzania kremów używaj niskotłuszczowych jogurtów. I zawsze pij dużo wody.

Używaj przypraw!

Kolorowy pieprz
Pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu usprawnia trawienie i łagodzi wzdęcia. Ponadto ułatwia oddychanie i zmniejsza bóle migrenowe. Jest pomocny w leczeniu obstrukcji.

Zielona pietruszka
Zarówno karbowana, jak i zwykła świeża natka ułatwia przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, aktywizuje wątrobę oraz działa moczopędnie.

Kminek
Zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach, znosi wzdęcia brzucha, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Zwiększa wydzielanie żółci.

Jog

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: Wigilia | jedzenie | Święta Bożego Narodzenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy