Sposoby na palącą zgagę
Metod na nią nie brakuje. Nie musisz się więc do niczego zmuszać – wybierz tę, którą wolisz.
Ważne jest tylko to, aby wypić ją na pół godziny przed posiłkiem. Imbir zmniejsza wydzielanie się kwasów odpowiedzialnych za ból w przełyku.
Jeśli poczujesz znajome pieczenie w gardle, sięgnij po ziarno tej przyprawy i rozgryź je. Przy okazji odkazisz zęby, język i odświeżysz oddech.
Pobudza produkcję śliny, która rozrzedza kwas żołądkowy - i zgaga mniej pali. Pamiętaj tylko, żeby żuć ją przed posiłkiem (kwadrans wystarczy). Wybieraj tę bez cukru.
Miej je na podorędziu, gdyż neutralizują kwasy żołądkowe. Jedz je po posiłku, zwłaszcza tłustym. Nie więcej jednak niż kilka sztuk, ze względu na stosunkowo dużą kaloryczność.
Zobacz także: