Reklama

Smaczny sen na lekkiej diecie

​Problemów ze snem można uniknąć zmieniając swoje nawyki żywieniowe. Tymczasem tylko dwóch Polaków na sto zwraca uwagę na to, co je przed zaśnięciem.

Aby dobrze spać, potrzebna jest nam właściwa dieta. Odpowiednie planowanie posiłków pomoże nam pozbyć się zaburzeń snu. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, żeby ostatni posiłek spożywać na 2-3 godziny przed zaśnięciem. Powinniśmy też - nie tylko przed snem - stosować dietę lekkostrawną.

Starajmy się spożywać produkty bogate w węglowodany, magnez oraz białko. Nie sięgajmy bezpośrednio przed snem po alkohol i papierosy. Unikajmy picia mocnej kawy, herbaty, a nawet coli, które zawierają pobudzającą kofeinę. W przypadku powtarzających się kłopotów z utrzymaniem ciągłości snu, starajmy się ograniczyć do minimum picie wieczorem jakichkolwiek napojów. Pozwoli nam to uniknąć wstawania w nocy do łazienki.

Reklama

Ostatnim daniem przed snem powinny być lekkostrawne produkty, takie jak bogate w białko mleko czy sery, ale także ryby, drób, lody czy gorzka czekolada, które dostarczą nam tryptofanu. Warto też, aby nasza dieta uwzględniała węglowodany, mające wpływ na wydzielanie serotoniny, "hormonu szczęścia", którego odpowiedni poziom pozwoli nam zrelaksować się i spokojnie zasnąć.

Bogatymi źródłami węglowodanów są produkty zawierające skrobię, czyli m.in. mąka, pieczywo, ryż, kukurydza, makaron, ziemniaki, arbuzy, kasza jęczmienna, płatki owsiane. Należy jednak uważać, aby przekąski bogate w węglowodany były w miarę beztłuszczowe. Jeżeli chcemy uniknąć zaburzeń snu, powinniśmy też kontrolować poziom magnezu w naszym organizmie. Niedobór tego pierwiastka pozwolą nam uzupełnić m.in. orzechy, soja, kasza gryczana, banany, kakao i sezam.

Anna Pachorek

Więcej w serwisie:

Dieta dobra na sen
Śnił ci się koszmar? Sprawdź, co oznacza!


MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: dieta | sen | zdrowie | noc
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy