Schabowy czy sojowy
Zastanawiasz się, czy nie przejść na wegetarianizm? Sprawdź, co jeść, żeby nie głodować i żeby dieta wyszła ci na zdrowie!
Ci, którzy zadali sobie tytułowe pytanie i wybrali żywot jarosza, zrobili to przede wszystkim z powodu przekonań: zrezygnowali z mięsa, by nie przykładać się do cierpień zwierząt. Ale nie tylko te względy przeważają. Dieta wegetariańska ostatnio święci triumfy wśród celebrytów, bo jest niskokaloryczna i łatwo dzięki niej schudnąć! Niezależnie od motywacji - wegetarianie świadomie rezygnują z dobrze przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Niedobory tych witaminy mogą prowadzić do niekorzystnych zmian w mięśniach i układzie nerwowym. Witaminę B12 należy suplementować.
Wegetarianom może też brakować żelaza. Występuje ono wprawdzie w roślinach (np. szpinaku, burakach), ale to pochodzenia zwierzęcego jest łatwiej przyswajalne. Z drugiej strony - wegetarianie unikają niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych, zawartych w mięsie. Dzięki temu mają szanse uniknąć miażdżycy, zawału serca lub udaru mózgu, nie dotyczy ich problem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu czy ciśnienia krwi. Mniej też ryzykują zachorowaniem na cukrzycę. I o ile nie jedzą za dużo cukru, cieszą się szczupłą, zdrową sylwetką.
Warzywa powinny stać się podstawą twoich posiłków. Dzięki temu dostarczysz sobie wszystkich składników odżywczych. Szczególnie warzywa zielone obfitują w potrzebne mikroelementy. Niezbędne są rośliny strączkowe: groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja, bób - stanowiące źródło pełnowartościowego białek. Nie odmawiaj sobie pełnoziarnistych produktów zbożowych: pieczywa, kasz, płatków, ryżu. Pozwolą się porządnie nasycić, przy tym stanowią źródło białka, błonnika pokarmowego oraz witamin E i z grupy B. Codziennie jedz różne orzechy i pestki - dostarczą tłuszczów roślinnych i witamin A, D, E, K.
O ile nie cierpisz na alergie pokarmowe, nie zapominaj o nabiale - kefirze, jogurcie, jajkach - i o roślinnych tłuszczach (oliwa, oleje, awokado). Każdego dnia jedz kiszonki, szczególnie o tej porze roku.
Przygotowując potrawy, sięgaj po sól jodowaną i bogate w składniki mineralne świeże zioła. Unikaj za to słonych i słodkich przekąsek, słodzonych napojów i soków. Te produkty bowiem utrudniają przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Nawet z owocami nie należy przesadzać, bo zawierają mnóstwo cukrów. Za to jak najwięcej pij: wody i ziół.
Agnieszka Pacuła