Reklama

Rzeżuchę jedz przez cały rok

Wzmacnia odporność, obniża poziom cukru we krwi, poprawia trawienie i działa moczopędnie. Jej regularne jedzenie zaleca się przy dolegliwościach reumatycznych, anemii, chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia. Ale uwaga, nie więcej niż trzy łyżki dziennie.

Wzmacniający koktajl

Do pół szklanki soku z marchewki i selera dodaj pięć kropli soku z cytryny i łyżkę drobno posiekanej rzeżuchy. Pij codziennie, a nie złapie cię przeziębienie. 

Na nerki

Łyżkę nasion rzeżuchy zalej szklanką wody, zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 15 minut. Przecedź, pij trzy razy dziennie po łyżce. 

Na nadwagę

Łyżkę listków rzeżuchy zalej szklanką wrzątku, odstaw na 15 minut pod przykryciem. Przecedź. Pij przynajmniej raz dziennie. 

Na niestrawność

Łyżkę suszonej mięty zalej szklanką wrzątku, odstaw na 15 minut. Przecedź, dodaj łyżkę soku z rzeżuchy

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: rzeżucha
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy