Rzeżuchę jedz przez cały rok
Wzmacnia odporność, obniża poziom cukru we krwi, poprawia trawienie i działa moczopędnie. Jej regularne jedzenie zaleca się przy dolegliwościach reumatycznych, anemii, chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia. Ale uwaga, nie więcej niż trzy łyżki dziennie.
Do pół szklanki soku z marchewki i selera dodaj pięć kropli soku z cytryny i łyżkę drobno posiekanej rzeżuchy. Pij codziennie, a nie złapie cię przeziębienie.
Łyżkę nasion rzeżuchy zalej szklanką wody, zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 15 minut. Przecedź, pij trzy razy dziennie po łyżce.
Łyżkę listków rzeżuchy zalej szklanką wrzątku, odstaw na 15 minut pod przykryciem. Przecedź. Pij przynajmniej raz dziennie.
Łyżkę suszonej mięty zalej szklanką wrzątku, odstaw na 15 minut. Przecedź, dodaj łyżkę soku z rzeżuchy
Zobacz także: