Reklama

Przyprawiaj na zdrowie

Chyba każda gospodyni wie, że dodanie do ciężkostrawnych potraw majeranku, cząbru czy rozmarynu zmniejszy dolegliwości gastryczne i ułatwi trawienie.

O prozdrowotnych właściwościach wielu innych przypraw także warto pamiętać. Zawierają naturalne przeciwutleniacze, związki przeciwzapalne, napotne oraz bakterio- i wirusobójcze (imbir, czosnek). Medycyna ludowa od wieków zalecała kminek na wzmocnienie wątroby, kolendrę - by skutecznie walczyć z otyłością.

Gdy naukowcy zbadali szafran, okazało się, że ma właściwości antydepresyjne i odtruwające. Wiedzieli o tym tysiące lat temu medycy królów, cesarzy - wzmianki o szafranie znaleziono w egipskich manuskryptach. Współczesne badania tylko to potwierdziły.

Reklama

Imbir na odporność

O jego wyjątkowym działaniu napisano wiele. Imbirową herbatkę lub dodawanie imbiru do potraw zaleca się, gdy zaczyna się infekcja (działa napotnie), w zapaleniu oskrzeli (ułatwia odkrztuszanie), dla wzmocnienia organizmu (pomaga pozbyć się toksyn z organizmu).

Anyż na kaszel

Przemywanie skóry trądzikowej naparem z anyżku łagodzi jej stan zapalny. Inhalacje anyżkowe są pomocne przy zapaleniu górnych dróg oddechowych, suchym kaszlu, w astmie. Anyżek działa również moczopędnie. Można dodawać go do porannej kawy, herbaty - znakomicie pobudza i dodaje energii.

Szafran  na depresję

Szafran jest wyjątkowy - działa na ośrodkowy układ nerwowy. Sprawia, że w organizmie wydziela się więcej dopaminy i serotoniny - hormonów szczęścia. Szafran zawiera także substancje, które mają wpływ na spokojny i dobry sen.

Gałka muszkatołowa

Ma bardzo specyficzny smak, często dodawana jest do sosów i zapiekanek, ponieważ ułatwia trawienie (zmniejsza tworzenie się gazów). Łagodzi też nieżyt żołądka, zapobiega wymiotom i biegunkom. Spożywanie gałki muszkatołowej zaleca się także osobom cierpiącym na choroby reumatyczne.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy