Reklama

Produkty, które obniżą poziom cukru

Sięganie po nie w codziennej diecie reguluje poziom cukru we krwi i korzystnie wpływa na cały organizm. Zamieszczoną listę wytnij i zabierz na zakupy.

Czerwone winogrona

Jedz kilka czerwonych winogron dziennie albo przynajmniej 3 razy w tygodniu po jednej dużej garści. Sprzyja to regulacji poziomu cukru we krwi i zapobiega cukrzycy.

Ocet jabłkowy

Pij wodę z octem jabłkowym - łyżkę octu wymieszaj ze szklanką przegotowanej wody. Obniża to poziom cukru we krwi i działa przeciwcukrzycowo. Stabilizuje też skoki cukru we krwi.

Migdały

Wystarczy zjeść 4-5 migdałów dziennie. Dzięki temu insulina we krwi po spożytych posiłkach będzie lepiej kontrolowana. Poza tym migdały wspierają pracę mózgu oraz zmniejszają ryzyko zawału i choroby wieńcowej. Awokado. Jedz je raz w tygodniu. Możesz je dodawać do sałatki albo jeść na surowo, z solą i pieprzem. Zawiera kwasy tłuszczowe jednonasycone, które pomagają walczyć z cukrzycą.

Reklama

Oliwa z oliwek

Zażywaj jedną łyżeczkę dziennie, na czczo. Możesz dodawać ją do sałatki albo zastąpić nią inne tłuszcze, np. margarynę i masło, i smarować nią pieczywo. Regularne spożywanie oliwy ma korzystny wpływ na trzustkę, która odpowiada za regulowanie stężenia cukru we krwi.

Czosnek

Wystarczy jeden ząbek dziennie. Możesz dodać go do każdej zupy, ale też zjeść na surowo z kanapką z wędliną i sałatą. Jego regularne spożywanie przyczyni się do obniżenia poziomu cukru we krwi u osób zagrożonych i tych, które są chore na cukrzycę typu I albo II.

Imbir i cynamon

Stosuj te przyprawy jak najczęściej, najlepiej codziennie. Ze względu na to, że mają lekko słodkawy posmak, do pewnego stopnia mogą zastąpić w diecie cukier. Dlatego możesz stosować je jako składnik niektórych potraw lub napojów.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy