Reklama

Powstrzymaj łuszczycę

​Leki, maści i kremy niewiele pomogą, jeśli nie zadbasz o odpowiednią dietę. Zrezygnuj z produktów zaostrzających objawy i sięgaj po te, które je łagodzą.

Wygaś ogniska zapalne

Większość schorzeń skórnych ma związek ze stanem zapalnym wewnątrz organizmu. W twoim jadłospisie powinny więc znaleźć się produkty o działaniu przeciwzapalnym. Należą do nich m.in.: 

- warzywa kapustne - brokuł, kalafior, brukselka, jarmuż i wszystkie odmiany kapusty. Zjedz porcję przynajmniej dwa razy w tygodniu. Sokiem ze świeżej kapusty możesz smarować zmiany łuszczycowe na skórze;

- warzywa cebulowe - cebula, por, czosnek. Dzięki allicynie wspierają odporność organizmu i przyspieszają gojenie się zmian skórnych;

- zielonolistne - sałata, szpinak, rukola, endywia. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego i witaminy K, które wykazują działanie przeciwzapalne;

- owoce jagodowe - jagody, borówki, truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, aronia to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Zawierają też bardzo dużo witaminy C, która pobudza produkcję ważnego dla zdrowia skóry kolagenu;

- kiszonki - kiszona kapusta, ogórki, buraki i inne warzywa dostarczą ci minerałów, witamin i probiotyków. Wzmocnią odporność i złagodzą zmiany skórne;

- zdrowe tłuszcze - zwłaszcza olej konopny i lniany oraz rybny. Łagodzą zmiany skórne i przyspieszają gojenie. 

Reklama

Sięgaj po grzyby

Zwłaszcza suszone na słońcu, ponieważ zawierają dużo witaminy D, która hamuje nadmierny rozrost naskórka i działa przeciwzapalnie. Grzyby są też bogate w witaminy z grupy B niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego.

Zdrowo przyprawiaj

Niektóre przyprawy działają jak lekarstwa. Łagodzą zmiany skórne i zapobiegają nawrotom łuszczycy. Szczególnie cenna jest kurkuma, ponieważ zwalcza przewlekłe stany zapalne organizmu. Wspomaga też pracę wątroby, która oczyszcza krew z toksyn sprzyjających nawrotom choroby. Dodawaj kurkumę do potraw (pół łyżeczki dziennie) lub zażywaj ją w kapsułkach. 

Pomocne w łagodzeniu objawów są także goździki. Zawierają eugenol, który działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Dodawaj je do herbaty, potraw z grzybów i ryb. 

Tego unikaj

Objawy łuszczycy najczęściej nasilają: czekolada i inne słodycze, alkohol, kawa, tłuste, smażone potrawy, sery żółte i pleśniowe, żywność wysoko przetworzona z takimi dodatkami, jak konserwanty, wzmacniacze smaku i zapachu, emulgatory.

Ruszaj się i panuj nad stresem

Życie w ciągłym napięciu sprawia, że nawroty łuszczycy zdarzają się częściej i objawy są bardziej dokuczliwe. Staraj się więc łagodzić stres. 

Najlepszym sposobem jest systematyczny ruch. Zwłaszcza na świeżym powietrzu. Codziennie spaceruj, wsiądź na rower, ćwicz w domu. 

Podtrzymuj kontakty z przyjaciółmi. To najlepszy sposób na łagodzenie napięcia. 

Wysypiaj się. Sen odpręża i poprawia odporność organizmu. Wieczorem weź ciepłą kąpiel, posłuchaj relaksującej muzyki.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy