Reklama

Pokaż sobie język, wtedy prawdę ci powie

Zdrowy język jest jasnoróżowy, gładki i ma wilgotną śluzówkę pokrytą drobnymi brodawkami. Co robić, by uzyskać taki właśnie efekt?

Jeśli na języku widzisz nalot albo owrzodzenia, skonsultuj się z lekarzem, bo zmiany te mogą świadczyć nie tylko o problemach w obrębie jamy ustnej, ale także o tych związanych np. z trawieniem czy układem krążenia. Ale z objawami możesz się uporać sama.

Zwalcz grzybicę

Jeśli język cię piecze i towarzyszy temu biały nalot, może to oznaczać, że masz kandydozę - to choroba grzybicza. W grupie ryzyka są osoby, które przeszły antybiotykoterapię, noszą protezy zębowe, mają osłabioną odporność lub chorują na cukrzycę. 

Rozwiązaniem są niesłodzone jogurty, maślanki i kefiry oraz kiszone warzywa. Jako naturalne probiotyki pomagają odtworzyć zdrową florę bakteryjną jamy ustnej.

Reklama

Sięgnij też po olejek z drzewa herbacianego: do szklanki z wodą dodaj 2-4 krople olejku i płucz tym roztworem gardło 2-3 razy dziennie aż zakażenie ustąpi.

Na afty

Jeśli na języku pojawiły się afty (nie wielkie czerwone ranki, często pokryte białym nalotem), możesz poczekać 2-4 tygodnie aż znikną same. 

Ale zwykle sprawiają ból i  utrudniają jedzenie oraz przełykanie, a nawet mówienie. Dlatego przykładaj do nich zaparzoną torebkę czarnej herbaty, ostudzoną. Obecne w herbacie taniny zwalczą stan zapalny i zmniejszą ból.

Może to anemia?



Drobne, czerwone krostki zlokalizowane na tylnej części języka mogą być nie tylko objawem anginy. Występują również przy anemii. Przede wszystkim musisz więc uzupełnić niedobory żelaza. Dobrym jego źródłem są zielone liściaste warzywa oraz groch, soczewica i kapusta. 

W przypadku często nawracających krost rób sobie odkażające płukanki z wody utlenionej. Rozcieńcz 1 łyżeczkę preparatu w szklance wody. Płucz jamę ustną kilka razy dziennie.

Kontuzja

Przyczyną bólu języka bywają uszkodzenia śluzówki, spowodowane urazami mechanicznymi lub oparzeniami. Mogą one powstać podczas zabiegów stomatologicznych, po oparzeniu jedzeniem, a nawet po ugryzieniu się w język.

Tego typu rany zwykle goją się same. Ale aby przyspieszyć ten proces, możesz zrobić sobie płukankę z szałwii, znaną ze swoich właściwości antyseptycznych oraz ściągających. 

Torebkę szałwii lub łyżeczkę jej suszonych liści wrzuć do szklanki i zalej wrzątkiem. Zaparzaj pod przykryciem przez 10 minut, a następnie poczekaj, aż ostygnie. Płynem płucz usta.

Na czas leczenia kontuzji odstaw płyny dentystyczne do jamy ustnej.

Nie pij i nie jedz niczego gorącego, kwaśnego oraz pikantnego. Zapomnij o alkoholu, a nawet kawie, bo wysuszają one jamę ustną.

Nie lekceważ liszaja

Jeśli na języku zauważysz bolesne nadżerki, którym towarzyszy świąd i pieczenie, jak najszybciej umów się na wizytę u lekarza. Może to być bowiem objaw liszaja płaskiego, który zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu! Ogranicz też spożycie alkoholu i palenie papierosów.

Bardzo ważne jest regularne szczotkowanie zębów (2 razy dziennie) oraz płukanie jamy ustnej roztworami antybakteryjnymi.

Całą paleta barw

Poza białym (najczęstszym) nalotem może wystąpić też żółty, zielony, brązowy, szary, czerwony, czarny. Przyczyny bywają prozaiczne: niewłaściwa higiena jamy ustnej, palenie papierosów, nadużywanie kawy lub po prostu zjedzenie barwiącego język dania.

Ale czasem to symptom poważnych chorób, np. wątroby, nerek lub krwotoku wewnętrznego!

Suchy jak wiór?

Gdy język jest suchy i obłożony białym nalotem, może to oznaczać odwodnienie. Pij więc dużo wody.

A jeśli chcesz pozbyć się nalotu, wymieszaj łyżeczkę soli morskiej w szklance wody i płucz nią usta sześć razy dziennie, aż objawy znikną. Dobre efekty przynosi także stosowanie kurkumy. Dodaj odrobinę przyprawy do soku z cytryny. Zmieszaj na gładką pastę, nałóż na język i za pomocą szczoteczki wyczyść język.

Anna Strąk

Zobacz również:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy