Reklama

Pogoda naprawdę potrafi dać w kość

​Śledzenie prognoz wcale nie jest stratą czasu. Wiedza o tym, co się będzie dziać za oknem, może nawet uratować ci życie!

Cierpiący na nadciśnienie i chorzy na serce mogą mieć poważne problemy ze zdrowiem tylko dlatego, że zimny front ściera się z ciepłym. A diabetykom grozi ostry spadek cukru, gdy rośnie wilgotność powietrza. Dowiedz się, jakie jeszcze zagrożenia niesie ze sobą aura i co zrobić, żeby ich uniknąć. 

Stawy jak barometr 

Gdy niebo zasnuwa się chmurami i nadciąga deszcz, osoby z dolegliwościami reumatycznymi najpierw odczuwają to w stawach, które stają się rozgrzane, opuchnięte i sztywne. Ogranicz wtedy chodzenie po schodach, noszenie ciężarów i odłóż na później gruntowne porządki. 

Reklama

● Pij tran, który "naoliwi" stawy, herbatki ze świeżym imbirem i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. A dania przyprawiaj curry i kardamonem. 

● Przed położeniem się spać nacieraj bolące stawy rozgrzewającą maścią albo nalewką: do niecałej 1/2 szklanki spirytusu wsyp 4 łyżeczki zmielonego pieprzu. Przykryj i odstaw na dobę. Bolące miejsce przetrzyj oliwą i wsmaruj nalewkę. 

Nagłe skoki 

Kiedy zimne fronty ścierają się z ciepłymi i w efekcie ciśnienie szybko spada, na baczności powinni się mieć sercowcy i nadciśnieniowcy. Nagłe skoki ciśnienia mogą się bowiem dla nich skończyć zawałem lub udarem - statystyki mówią, że właśnie w taką pogodę jest ich w Polsce najwięcej. 

● Aby do tego nie dopuścić, kilka razy dziennie mierz sobie ciśnienie, najlepiej co 3-4 godziny przed jedzeniem. Każdy z pomiarów zapisuj, by wiedzieć, na ile pogoda zakłóca krążenie. Przy nieprawidłowych wynikach (powyżej 140/90 mmHg) lub bardzo skaczącym ciśnieniu, zapisz się do lekarza. 

● Przy nadchodzącym wyżu ogranicz spożywanie pobudzających napojów. Zamiast mocnej kawy, której picie może skończyć się nieprzyjemnym kołataniem serca, zaparz sobie zieloną herbatę. 

Uspokój żołądek 

Wiosną i jesienią częściej niż latem i zimą pojawiają się dolegliwości żołądka: zapalenie błony śluzowej, nadżerki czy choroba wrzodowa - ta ostatnia najsilniej dokucza w dni, gdy jest deszczowo i równocześnie rośnie temperatura powietrza. Przy takiej pogodzie organizm zwiększa bowiem produkcję substancji, pod wpływem której powstaje więcej kwasu solnego w żołądku. A przy rosnącym zakwaszeniu pojawia się zgaga. 

● Mając to na uwadze, unikaj o tych porach roku ciężkostrawnych potraw, słodyczy, kawy i alkoholu - te produkty zwiększają kwaśność soku żołądkowego i mogą zaostrzać objawy choroby. I nie jedz w pośpiechu! 

>>> Jak przygotować napar poprawiający samopoczucie? Dowiesz się na następnej stronie <<<

● Pij za to zioła, tj. rumianek, koperek włoski, melisę. Zalecany jest też napar z siemienia lnianego - łyżkę mielonych nasion zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na 15 minut. Napar pity pomiędzy posiłkami pokryje śluzówkę żołądka ochronnym płaszczykiem. Unikaj za to mięty, bowiem zwiększa on skłonność do nadkwasoty! 

Zioła na nerwy 

Gdy wieje wiatr, szczególnie ten z południa (halny), u niektórych znacznie obniża się nastrój. Dowiedziono, że podczas wietrznej pogody nasila się depresja i wzrasta liczba samobójstw. 

● Jeśli masz wtedy gorsze samopoczucie, wspomóż się ziołowymi naparami - z kozłka lekarskiego, melisy lub dziurawca. Uspokajająco podziała też spacer. 

Śpij w czasie pełni 

Udowodniono, że podczas pełni księżyca nasz sen trwa średnio o 20 minut krócej, jest też płytszy niż w pozostałe dni miesiąca. 

● Podczas pełni zadbaj więc o higienę snu: unikaj wieczornej pracy przy komputerze i oglądania do nocy telewizji, bo światło tych urządzeń pobudza mózg i utrudnia zasypianie. Za to pójść szybciej w objęcia Morfeusza pomoże ci miód - jedz łyżeczkę przed położeniem się do łóżka. 

Uważaj na cukier! 

Podczas gwałtownego przechodzenia frontów ciepłego i zimnego powietrza gorzej czują się diabetycy, bo gdy rośnie wilgotność, inaczej wchłania się insulina i może dojść do poważnego obniżenia poziomu cukru we krwi. W takie dni cukrzycy powinni mieć przy sobie przekąskę dostarczającą 15-20 g cukru - np. 5-6 kostek gorzkiej czekolady. 

ANNA STRĄK

Zobacz także:




Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy