Reklama

Pij sok z buraków na anemię!

Gdy organizm nie produkuje odpowiedniej liczby erytrocytów lub spada stężenie hemoglobiny, chorujemy na anemię.

Jej objawy to między innymi zmęczenie, bladość skóry, trudności w koncentracji, zawroty głowy, senność i ogólne osłabienie. Innym symptomem braku żelaza w diecie jest ból i pieczenie jamy ustnej oraz języka. Często w kącikach ust robią się zajady.

Zanim jednak sięgniesz po żelazo, warto wypróbować działanie czerwonych buraków, a zwłaszcza soku z kiszonych warzyw. Możesz kupić gotowy napój w sklepie, ale zawsze lepiej przygotować go samemu.

Oto przepis: 3 obrane i pokrojone buraki, 1-2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba, ewentualnie 1-2 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego i korzeń chrzanu wrzuć do litrowego słoja lub kamionkowego garnka. Zalej zimną, przegotowaną wodą, przykryj np. talerzykiem i czymś dociśnij. Odstaw na 3-4 dni w ciemne miejsce.

Reklama

Po zakiszeniu odcedź i przelej sok do butelki. Przechowuj go w lodówce.

Pij 1 szklankę dziennie między posiłkami.

Jeśli nie przepadasz za kiszonkami, zrób sok ze świeżo wyciśniętych buraków. Aby złagodzić jego smak, możesz dodać kilka jabłek. Nawet Ania Lewandowska, która o zdrowym odżywianiu wie niemal wszystko, twierdzi, że jest "burakomaniakiem". Warto wypróbować na sobie.

I K

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy