Reklama

Pij herbaty dla zdrowia

Obniżą zły cholesterol, poziom cukru i ciśnienie.

Lubisz herbatę - z cytryną, cukrem i konfiturą (po rosyjsku) lub odrobiną mleka (po angielsku). To dobrze, bo czarna herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. zawiera przeciwutleniacze, które wzmacniają naczynia krwionośne, przeciwdziałają zakrzepom krwi i chronią organizm przed miażdżycą.

Czerwone i zielone

Ale jeśli chcesz schudnąć, a przy okazji poprawić wyniki swoich badań, zasmakuj również w kolorowych herbatach.

Rooibos

Czerwona herbata rooibos (czyt. rojbos) nie zawiera kofeiny i teiny. Możesz więc pić ją nawet przed snem. Na co pomaga? Zawiera kwercytynę, która chroni układ krążenia. Pij ją, gdy masz anemię - wspomaga organizm w przyswajaniu żelaza, lub zmagasz się z cukrzycą - zapobiega skokom poziomu cukru we krwi.

Reklama

Matcha

Japońska zielona sproszkowana herbata matcha (czyt. macia) ma działanie bakteriobójcze i poprawia metabolizm. Na co pomaga? Wzmacnia szkliwo zębów i zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej. Działa oczyszczająco na jelita i wątrobę. Obniża poziom złego cholesterolu w surowicy krwi.

Sencha

Jej nazwa (czyt. sencza) pochodzi od japońskiego słowa "senjiru", które oznacza "wydobyć esencję". Herbata dobrze wpływa na trawienie, hamuje wchłanianie tłuszczów z pożywienia, pomaga schudnąć. Warto ją pić po posiłkach. Na co pomaga? Zacznij pić senchę, jeśli jesteś diabetykiem - zawiera goryczki zapobiegające wzrostowi poziomu cukru we krwi. Obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia kości, obniża ciśnienie krwi. Ma ponadto działanie antydepresyjne.

Yerba mate

Po kilku łykach yerby (czytaj: jerby lub dżerby) pojawia się uczucie sytości. Pij ją przed jedzeniem, a łatwiej schudniesz. Na co pomaga? Zwalcza zmęczenie. Usprawnia pracę nerek. Redukuje odkładanie się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.

Parz zgodnie ze sztuką

Rooibos - tradycyjnie przyrządza się ją, gotując na małym ogniu (ok. 10 minut), dopóki susz nie opadnie na dno naczynia. Ale możesz też ją zaparzyć tak, jak czarną herbatę - zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem przez 5-10 minut.

Matcha - wg tradycji, do jej zaparzenia potrzebne są specjalne akcesoria: okrągła czarka, bambusowe miarka i łyżeczka oraz miotełka do rozmieszania herbaty z wodą. Ale możesz je zastąpić zwykłą filiżanką i łyżeczką. Najważniejsze, by woda nie przekroczyła temp. 80°C (po zagotowaniu odczekaj 5 minut). Przez drobne sitko wsyp do filiżanki 1 łyżeczkę proszku i zalej ok. 80 ml wody. Mieszaj 15 sekund, aż na powierzchni powstanie delikatna pianka.

Sencha - tę herbatę można parzyć 3 razy i za każdym będzie pyszna. Łyżeczkę liści zalej 150 ml wody o temp. 75-80°C. Pierwsze parzenie powinno trwać 1 minutę, drugie 1 minutę i 15 sekund, trzecie 1 minutę i 20 sekund.

Yerba mate - parzy się ją  w tykwie (do kupienia w sklepach eko - od 20 zł). 1-2 łyżeczki suszu zalej wodą o temp. 75°C. Herbatę można też zalewać zimną wodą, będzie wówczas delikatniejsza w smaku.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy