Reklama

Pić mleko?

Jedni uważają, że wywołuje choroby. Inni, że jest najdoskonalszym pokarmem. Porozmawiajmy o jego zaletach i wadach.

Dorosły człowiek (25-60 lat) każdego dnia powinien spożyć 900 mg wapnia (dzieci i starsi więcej - do 1200 mg). Stanowi on składnik budulcowy kości, ale bierze też udział w przekaźnictwie nerwowym i krzepnięciu krwi. Najbogatszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia jest niewątpliwie mleko.

Potrzebny wapń


Badania amerykańskie przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda wykazały, że kobiety przed menopauzą, które spożywają większe ilości wapnia i wit. D, rzadziej (o ok. 40 proc.) zapadają na raka piersi. Panie powyżej 45. roku życia, które dostarczają organizmowi dużo wapnia, są szczuplejsze, nie mają zmian miażdżycowych i nadciśnienia. Brak tego pierwiastka sprawia, że ryzyko złamań kości wzrasta czterokrotnie!

Reklama

Nie lubisz? Zamień


Szklanka mleka ma ok. 120 mg wapnia (powinniśmy wypijać ok. 2-3 szklanki dziennie). Z mleka krowiego człowiek bierze aż 80 proc. tego pierwiastka, a z sojowego tylko 13 proc. A co robić, jeśli nie lubisz mleka? Pić kakao, kawę latte, zjadać zupę mleczną albo pić inne "mleko".

Oczywiście możesz je też zastąpić. Najpopularniejszym "zamiennikiem" jest biały ser, choć wcale nie ma dużo wapnia (zaledwie 55-96 mg w 100 g). Sery żółte mogą być z mleka krowiego, owczego lub koziego. Najwięcej wapnia mają krowie podpuszczkowe (nawet 1380 mg w 100 g).

Sery topione w wyniku obróbki tracą część wapnia, ale są bogatym źródłem fosforanów, regulujących procesy mineralizacji kości. Sporo wapnia jest w jogurcie (ok. 250 mg), a także w... lodach.

Komu szkodzi?


Mleka nie mogą pić osoby z alergią na białka mleka (np. kazeinę) i z nietolerancją laktozy. Nie służy też tym, którzy mają problemy z tworzeniem się kamieni (nerkowych i innych), chorym na astmę i mukowiscydozę.

Moc witamin
Jest źródłem wapnia, potasu, fosforu, magnezu i cynku. Ma sporo wit. A (zapobiega kurzej ślepocie), wit. D (chroni przed krzywicą), B2 (koi nerwy) i B12 (zapobiega anemii).

Napoje ("mleka") roślinne

Sojowe: Otrzymuje się je poprzez namaczanie ziaren soi w wodzie. Zawiera 3,5 proc. białka, 2 proc. tłuszczu oraz 2,9 proc. węglowodanów.
Ryżowe: Najczęściej jest robione z brązowego ryżu. Nie uczula (nie ma laktozy ani kazeiny). Uwaga! Podwyższa poziom cukru we krwi.
Kokosowe: Powstaje poprzez zalanie miąższu kokosa gorącą wodą i odciśnięcie. Zawiera 15-25 proc. tłuszczu, w zależności od ilości wody.
Gryczane: Napój otrzymuje się po zalaniu mąki gryczanej wodą. Przyczynia się do obniżenia cholesterolu i poprawia przemianę materii.
Migdałowe: Wytwarzane jest z pasty migdałowej. Szklanka zawiera tylko 30 kalorii. Uwaga! Może uczulać przy alergii na orzechy.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy