Reklama

Papryka dobra przy diecie

Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu i jest lepszym źródłem witaminy C niż cytryna. Teraz - pod koniec lata - jest najbardziej aromatyczna.

Zawiera też witaminy B i E (najwięcej żółta), wapń, potas, żelazo i magnez. Dołącz dania z papryką w roli głównej do swojego menu - nawet podgrzana i upieczona papryka nie straci witamin. Jedz jej więc jak najwięcej!

Papryka to zatem świetna przekąska dla osób odchudzających się. Pokrój w cienkie paski umytą paprykę w różnych kolorach i chrup razem z dipem na bazie jogurtu naturalnego (do jogurtu wystarczy dodać szczyptę soli, czosnek i ulubione zioła).

Z nadzieniem

Faszerowana papryka to danie czasochłonne, ale pyszne. Wybierz kilka ładnych, dużych papryk, przekrój je na dwie części w 3/4 wysokości i usuń gniazda nasienne. Do farszu potrzebujesz gotowanego ryżu (al dente). A także zeszklonych cebuli, pieczarek i mięsa mielonego (może być to drób, wieprzowina). Wbij do tego jajo, przypraw do smaku, posyp majerankiem i tymiankiem.

Na koniec dodaj ryż i wymieszaj na jednolitą masę. Farsz przełóż do papryk. Ustaw je jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Nakryj "czapeczkami" z ogonkami, smarując je uprzednio oliwą. Podlej papryki wodą do wysokości 2 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Wyjmij dopiero, gdy skórka się pomarszczy. 

Reklama

Po węgiersku

Do leczo, dania pochodzącego z kuchni węgierskiej, oprócz papryki dodaj cukinię, pieczarki, kukurydzę, cebulę, fasolkę, koncentrat pomidorowy i czosnek. Smak leczo zaostrzysz papryczkami chili. Do leczo świetnie pasują parówki i kiełbasa. Podawaj je z bagietką.



Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: papryka | faszerowana papryka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy