Przejdź na stronę główną Interia.pl

Owocowy zawrót głowy cię wyleczy

Borówki, aronie, wiśnie cieszą smakiem lata i leczą dolegliwości.

Nikogo nie trzeba przekonywać, że jedną-dwie porcje (czyli jedną-dwie filiżanki) owoców dziennie warto jeść codziennie. Dietetycy radzą, by po owoce sięgać w pierwszej połowie dnia, gdy mamy szybszy metabolizm i łatwiej spalamy owocowe cukry. Od tej reguły są jednak wyjątki. 

Reklama

Letnie owoce sezonowe można z umiarem jeść też po południu. Mają one sporo wody, błonnika i niewiele kalorii. Z tego właśnie względu idealnie pasują do letniego menu osób dbających o linię. 

Są orzeźwiające, słodkie (czereśnie) i kwaskowe (wiśnie, agrest czy porzeczki), świetnie urozmaicają menu, dając uczucie sytości na dłużej. Spożywane regularnie, wspomagają przemianę materii, a także ułatwiają spalanie tłuszczów. 

O letnich owocach sezonowych powinny pamiętać kobiety w ciąży i mamy karmiące, bo to wielowitaminowa pigułka bogata w witaminy: A, C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, a także składniki mineralne: potas, żelazo, magnez oraz wapń.

Czereśnie zaleca się chorym na dnę moczanową. Powinny je także jeść osoby, którym dokuczają opuchnięcia i zniekształcenia stawów.

Białe, czerwone i czarne porzeczki pomagają złagodzić negatywny wpływ palenia papierosów na zdrowie i urodę - wszystko to dzięki wit. C. 

Masz kłopoty ze snem? Częściej sięgaj po wiśnie. Najlepiej wycisnąć z nich sok, który skutecznie pomoże zasnąć i utrzymać sen. 

Borówki i jagody utrzymują wzrok w dobrej kondycji, zapobiegają chorobom oczu. Pomogą siatkówce oka przystosowywać się do zmiennego oświetlenia, ułatwiają widzenie o zmierzchu.

1. Czereśnie
Zawierają cyjanidynę - substancję, która  łagodzi ból wywołany przez kryształki kwasu moczowego. Dostarcza też witamin z grupy B, które wspomagają leczenie artretyzmu. Wystarczy jeść 200 g owoców dziennie.

2. Aronie
Mają rekordową zawartość antocyjanów (ponad dwukrotnie więcej niż czarne porzeczki). Dostarczą też dużo więcej katechin niż owoce dzikiej róży. Substancje te mają silne właściwości przeciwutleniające, skutecznie wspomagając walkę z rakiem. 

3. Borówki i aronie
Te ciemne owoce należą do najbogatszych źródeł antocyjanów - substancji o właściwościach przeciwutleniających, które wymiatają z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Ponadto poprawiają ukrwienie drobnych naczyń krwionośnych odżywiających siatkówkę oka.

4. Porzeczka
Są niezwykle bogatym źródeł witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów w żyłach. Wspomaga też gojenie się dziąseł. Porzeczki najlepiej jeść surowe, prosto z krzaka.

5. Agrest
Pomoże na zaparcia, usprawnia trawienie. Dwa razy dziennie jedz garść surowych owoców ze skórką i pestkami. Agrest o grubej zielonej, żółtej lub czerwonofioletowej skórce ma sporo błonnika, który pobudza perystaltykę jelit. Działa więc przeczyszczająco.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje