Reklama

Olej rzepakowy utrzyma cholesterol na właściwym poziomie

Wysokie stężenie „złego” cholesterolu we krwi skłania nas do postanowienia: muszę ograniczyć tłuszcze. Czy słusznie?

Bez żalu powinniśmy zrezygnować z tych pochodzenia zwierzęcego, jak masło, smalec, podroby; warto ograniczyć tłuste mleko oraz jego przetwory, tłuste dania mięsne i wędliny. 

Nie eliminujmy natomiast oleju - zwłaszcza rzepakowego. Ma jeden z najkorzystniejszych składów kwasów tłuszczowych spośród tłuszczów roślinnych i pomaga w utrzymaniu cholesterolu na właściwym poziomie. 

To zasługa bogactwa kwasów omega-6 i omega-3 oraz ich idealnej proporcji względem siebie (2:1). 

Jest też cennym źródłem witamin E, K i prowitaminy A. 

Reklama

Używaj go do smażenia (łatwo się odsącza i potrawy są mniej kaloryczne) i na zimno do sałatek. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: olej rzepakowy | cholesterol
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy