Reklama

Olej rzepakowy - samo zdrowie

Olej rzepakowy, niezależnie od metody wytwarzania - tłoczenia na zimno czy rafinacji - ma tyle samo drogocennych kwasów omega-3.

W dodatku olej rzepakowy rafinowany (tzn. oczyszczony z wszelkich szkodliwych substancji) charakteryzuje wysoka zawartość witaminy E oraz steroli roślinnych, pomagających utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Co więcej, oleje rafinowane, a w szczególności olej rzepakowy, bardzo łatwo odsączają się z produktu po smażeniu, co powoduje, że danie zawiera wtedy nawet do 10 proc. mniej kalorii! Ponadto takie tłuszcze, jak olej rzepakowy, są ważnym składnikiem diety u dzieci, wspomagającym ich prawidłowy rozwój.

Tłuszcz ten zawiera bowiem aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek, w dodatku w idealnej dla zdrowia proporcji! Już 1-2 łyżeczek oleju rzepakowego dziennie pokryje zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie dziecka i dostarczy cennych kwasów tłuszczowych

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy