Reklama

Okłady naturalne

Wykorzystaj ziemniaki, twaróg i glinę, by pozbyć się dolegliwości.

Z ziemniaków

Na bóle stawów, rwę kulszową, artretyzm: ugotuj ziemniaki w łupinach, rozetrzyj, gorącą masę włóż do lnianego woreczka. Owiń obolałe miejsce pojedynczą warstwą ręcznika, następnie woreczkiem i drugim ręcznikiem. Gdy okład ostygnie, zdejmij go i przyłóż kolejny ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Czas zabiegu: godzina. 

Z twarogu

Zimny, działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Na zapalenia stawów i żył, skręcenia: rozrób twaróg z odrobiną mleka na gęstą papkę, dodaj kilka kropli octu winnego. Nałóż na chorą skórę, przyłóż lnianą, a potem bawełnianą tkaninę. Okład usuń, nim się ogrzeje. 

Reklama

Z gliny

Na reumatyzm, krwiaki, oparzenia, zespół cieśni nadgarstka: glinę (z apteki) wymieszaj z zimną wodą na płynną papkę. Nałóż na chore miejsce na grubość palca, zawiń tkaniną. Po dwóch godzinach spłucz letnią wodą. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy