Reklama

Nowy trend - flexitarianizm

​Jest to tzw. elastyczny wegetarianizm. Polega na stosowaniu na co dzień zasad diety wegetariańskiej i jedzeniu mięsa od czasu do czasu.

Jest to dieta dla wszystkich osób szukających zdrowego i lekkiego sposobu odżywiania. W jadłospisie należy uwzględnić 4 grupy pokarmowe: pełne ziarna zbóż, warzywa i owoce, nabiał oraz orzechy i pestki. Te produkty to podstawa diety. Z mięs można jeść (okazjonalnie) drób oraz wołowinę i przede wszystkim ryby.

1. Jedz codziennie

Wszystkie zielone i czerwone warzywa to doskonałe źródło witamin, soli mineralnych i antyutleniaczy. Te, które można, jedz na surowo, inne gotuj na parze.

2. Polub soczewicę

Bo jest niezastąpionym źródłem białka dla osób, które jedzą mało mięsa. Wypróbuj ją jako dodatek do zupy lub gotowaną osobno z odrobiną tłuszczu (masła bądź oliwy).

3. Wartościowe uzupełnienie

Orzechy, migdały, pestki dyni, ziarna sezamu i siemienia lnianego są źródłem kwasów tłuszczowych, białka i mikroelementów takich jak cynk, żelazo czy magnez.

4. Wybieraj najlepsze

Jeśli mięso jemy rzadko, zadbajmy, by było zdrowe i wartościowe. Taka jest chuda gotowana wołowina, ryby, które są źródłem kwasów omega-3 oraz chudy drób.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: zdrowa dieta | dieta | wegetarianizm
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy