Nowy trend - flexitarianizm
Jest to tzw. elastyczny wegetarianizm. Polega na stosowaniu na co dzień zasad diety wegetariańskiej i jedzeniu mięsa od czasu do czasu.
Jest to dieta dla wszystkich osób szukających zdrowego i lekkiego sposobu odżywiania. W jadłospisie należy uwzględnić 4 grupy pokarmowe: pełne ziarna zbóż, warzywa i owoce, nabiał oraz orzechy i pestki. Te produkty to podstawa diety. Z mięs można jeść (okazjonalnie) drób oraz wołowinę i przede wszystkim ryby.
Wszystkie zielone i czerwone warzywa to doskonałe źródło witamin, soli mineralnych i antyutleniaczy. Te, które można, jedz na surowo, inne gotuj na parze. Bo jest niezastąpionym źródłem białka dla osób, które jedzą mało mięsa. Wypróbuj ją jako dodatek do zupy lub gotowaną osobno z odrobiną tłuszczu (masła bądź oliwy).Orzechy, migdały, pestki dyni, ziarna sezamu i siemienia lnianego są źródłem kwasów tłuszczowych, białka i mikroelementów takich jak cynk, żelazo czy magnez. Jeśli mięso jemy rzadko, zadbajmy, by było zdrowe i wartościowe. Taka jest chuda gotowana wołowina, ryby, które są źródłem kwasów omega-3 oraz chudy drób.