Reklama

Nietolerancję pokarmową zbadaj sama

Aby przekonać się, że cierpisz na nietolerancję, trzeba wykonać testy. Czasem można to zbadać na NFZ. Można też zrobić samodzielnie w domu.

Czym różni się nietolerancja od alergii pokarmowej? Objawy pojawiają się dużo później niż w przypadku alergii, bo dopiero po kilku godzinach od zjedzenia danego produktu (w wypadku alergii reakcja jest natychmiastowa). Objawy utrzymują się też znacznie dłużej.

W przeciwieństwie do alergii (wywoływanej przez układ odpornościowy i przeciwciała) nietolerancja na dany pokarm to reakcja ze strony układu pokarmowego (brak jest przeciwciał). Problemy z trawieniem pojawiają się, gdy brakuje potrzebnych enzymów w organizmie lub w jedzeniu są substancje chemiczne, które nam szkodzą.

Reklama

Objawy nietolerancji to najczęściej: zmęczenie, zawroty głowy i bóle migrenowe, biegunka lub rozwolnienie, wykwity skórne i nudności przypominające te przy grypie żołądkowej.

Jak sprawdzić, czy masz nietolerancję? Wiele laboratoriów oferuje testy na nietolerancje pokarmowe. Oznacza się pomiar poziomu przeciwciał IgG. Bada się 28, 44, 88 lub 280 produktów, np. nabiał, warzywa, nasiona, mięso, ryby, zboża, owoce morza, orzechy, a nawet herbaty. Wyniki wpisuje się do skali RAST, od 0 (brak reakcji) do 6 (silna reakcja).

Testy prywatnie kosztują od ok. 290 zł do 1400 zł. Aby zrobić je na NFZ, specjalista musi skierować cię do szpitala na tzw. próbę prowokacyjną. Kilka dni przed badaniem musisz odstawić wszystkie produkty, co do których masz podejrzenie, że wywołują nietolerancję. Na oddziale będziesz otrzymywać te produkty w postaci liofilizowanej (kapsułek) na przemian z produktami obojętnymi. Ta metoda da pewność, że objawy nietolerancji nie są spowodowane zasugerowaniem się pacjenta. Wyniki określane są jako alergia/nietolerancje od 1 do 5.

Podobną metodę (eliminacji-prowokacji) możesz zrobić w domu. Wyklucz z diety wszystkie produkty, które mogą wywołać nietolerancję, a po tygodniu wprowadź do diety jeden z nich (np. mleko). Jeśli pojawią się objawy nietolerancji, trzeba produkt wykluczyć z diety na stałe.

Najczęstsze nietolerancje

Najczęstszym typem nietolerancji są: na mleko (laktozę) oraz gluten (pszenicę). Osoba cierpiąca na taką nietolerancję musi przestrzegać diety, która wyklucza produkty z laktozą i glutenem.

Źródłem nietolerancji pokarmowej często są siarczany, z których powstają konserwanty zapobiegające rozwojowi pleśni. Po zjedzeniu produktu z siarczanami pojawia się wysypka, problemy z oddychaniem i bóle migrenowe.

Osoby z nadwrażliwością powinny wykluczyć z diety także orzechy, kofeinę i alkohol. Zawierają one salicylany, które także powodują nietolerancje.


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy