Niedoczynność tarczycy
Gdy gruczoł ten wytwarza za mało hormonów, organizm działa na zwolnionych obrotach. Uważaj na kalorie!
Jest źródłem tyrozyny, związku niezbędnego do wytwarzania hormonów tarczycy. Musi to być jednak pełnowartościowe białko, pochodzące z chudego mięsa, drobiu, ryb, jaj, a nie np. z roślin strączkowych czy warzyw.
Białka roślinne zawierają bowiem mało lub nie zawierają w ogóle ważnych dla tarczycy aminokwasów. Produkty białkowe jedz razem z warzywami i owocami bogatymi w witaminę C i kwas foliowy, ponieważ ułatwiają przyswajanie tyrozyny.
Witaminy te znajdziesz m.in. w szpinaku, sałacie, papryce, cytrusach, truskawkach, jabłkach i gruszkach. Warzywa dodawaj do każdego posiłku, a owoce jedz na deser.
Niewielkie posiłki co 3-4 godziny pozwolą ci uniknąć napadów głodu i przybierania na wadze. Dieta powinna być lekkostrawna. Tłuszcze zwierzęce zastąp roślinnymi. Zawierają kwasy omega-3, które zmniejszają stan zapalny, występujący często w chorobie Hashimoto (przewlekłe zapalenie tarczycy jako skutek niedoczynności).
Nie opuszczaj posiłków. Zawsze jedz śniadanie, ponieważ dostarcza energii na wiele godzin. Obiad powinien być największym posiłkiem, a kolację zjedz najpóźniej dwie godziny przed snem. Na przekąski wybieraj warzywa i owoce, a nie batoniki, ciastka itp.
Wybieraj węglowodany złożone, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, zawierają dużo błonnika pokarmowego i przyspieszają przemianę materii. Jedząc je w rozsądnych ilościach, na pewno nie przytyjesz. Węglowodany złożone znajdziesz w grubych kaszach (gryczana, pęczak, bulgur), brązowym ryżu, pełnoziarnistym pieczywie i warzywach bogatych w skrobię (ziemniaki, marchew, dynia, kabaczki). Ważne, aby warzywa nie były rozgotowane, najlepiej piecz je lub przyrządzaj na parze.
Dużo pij, ok. 2 litry płynów dziennie. Oprócz wody sięgaj po napary ziół, które złagodzą objawy choroby.
Pokrzywa zawiera jod - bardzo ważny składnik w niedoczynności tarczycy. Ma też mnóstwo innych cennych substancji, m.in.: magnez, potas, wapń i witaminy (A, B, C i K). Łyżeczkę suszonej pokrzywy zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Pij 2 razy dziennie po szklance.
Korzeń lukrecji (kupisz w sklepach zielarskich) - przyspiesza przemianę materii i reguluje poziom hormonów tarczycy. Pół łyżki rozdrobnionego korzenia zalej szklanką zimnej wody i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Pij 2 razy dziennie po szklance.
Siemię lniane - zawiera kwasy omega-3. Z nasion możesz przyrządzać napar lub wywar albo jeść świeżo mielone siemię (łyżkę dziennie).
Wykorzystaj zbliżający się sezon na truskawki i jedz codziennie te owoce. Są niskokaloryczne i zawierają zarówno selen, jak i cynk, które pomogą utrzymać hormony tarczycy w równowadze. Bogatym źródłem selenu są również: orzechy brazylijskie (jeden zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten składnik), łosoś, tuńczyk, jajka, ryż. Cynk znajdziesz w grzybach: boczniakach, shiitake, pieczarkach, kurkach oraz w nasionach dyni, zarodkach pszennych i sezamie.
Węglowodanów prostych, które są szybko trawione i powodują tycie. Zawierają je: białe pieczywo, makarony, pierogi, biały ryż, słodycze, dżemy, słodkie napoje, owoce, zwłaszcza bardzo słodkie.
Fast-foodów, ponieważ są kaloryczne i sprzyjają tyciu. Jeśli musisz zjeść jakąś przekąskę poza domem, wybierz niskokaloryczną sałatkę. Możesz sięgnąć po banana, ale uważaj, aby nie był przejrzały.
Warzyw kapustnych - kapusty, kalafiora, rzepy, kalarepy, brukselki, ponieważ zawierają substancje sprzyjające powstawaniu wola. Nie unikaj ich jednak zupełnie, bo są bardzo zdrowe, ale nie jedz zbyt często. Kilka brukselek lub ćwierć kalafiora albo mała kalarepka raz w tygodniu na pewno Ci nie zaszkodzą. Gotuj te warzywa bez przykrycia, ponieważ niekorzystne dla Twojej tarczycy substancje częściowo ulatniają się z parą.