Reklama

Niech bije niczym dzwon!

Choroby układu sercowo-naczyniowego to wciąż główna przyczyna zgonów w Polsce. Sam zawał rocznie przechodzi 100 tysięcy osób! Jak się go ustrzec?

Siedzący tryb życia, wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom cholesterolu, cukrzyca i otyłość sprawiają, że coraz więcej osób zapada na choroby serca. Może je zwiastować utrzymujący się kaszel, ból w klatce piersiowej, niepokój, zmęczenie, szybki lub nieregularny puls oraz duszności. I wtedy nie ma rady - trzeba szukać pomocy u kardiologa.

Ale nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Wypróbuj więc poniższe sposoby. 

Mikstura z miodu

 Wzmocnisz swe serce, jedząc miksturę z miodu i pestek moreli.

Do szklanki miodu dodaj 10 zmielonych w młynku pestek moreli i cztery łyżki otartej skórki cytryny. Dokładnie wymieszaj. Przyjmuj dwa razy dziennie rano i wieczorem po łyżce przed posiłkami.

Reklama

Pij mleko!

Koniecznie chude i sfermentowane, czyli zsiadłe lub kefir czy jogurt. Badania potwierdzają, że osoby pijące codziennie jeden z tych napojów rzadziej zapadają na chorobę wieńcową i niedokrwienną serca oraz przechodzą zawał.

Kawa czy herbata

Głóg przyspiesza przepływ krwi do serca i  zapobiega arytmii. Wykorzystaj go więc, by przygotować sobie herbatkę. Dwie łyżeczki suszonych kwiatów zalej szklanką letniej, przegotowanej wody. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się zagotuje i zostaw na trzy minuty. Przecedź i przestudź. Pij dwa razy dziennie: rano po wstaniu z łóżka i na godzinę przed snem. Kuracja powinna trwać 10 tygodni.

Z głogu możesz również przyrządzić sobie... kawę. Suszone owoce głogu upraż na patelni, aż zabarwią się na brązowo. Zmiel je na proszek, przechowuj w zamkniętym słoiczku. Aby zaparzyć kawę, łyżeczkę proszku zalej szklanką wrzątku.

Jarzębino, pomóż

Jej owoce zawierają mnóstwo witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne. Poprawia więc krążenie i pomaga chronić przed chorobą niedokrwienną serca.

Wzmocni je wywar z suszu. Wlej do garnka szklankę wody, dodaj dwie łyżki owoców i gotuj przez pół godziny. Wypij w dwóch porcjach, rano i wieczorem. Stosuj przez trzy tygodnie, zrób tydzień przerwy, powtórz.

W sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością możesz zaopatrzyć się w konfiturę jarzębinową. Dodawaj po łyżeczce do herbaty. Pij trzy razy dziennie po pół szklanki.

Dwa ząbki

  Nie stroń od czosnku, bo dzięki temu, że wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a ponadto obniża poziom złego cholesterolu LDL i stabilizuje ciśnienie krwi, znacząco zmniejsza ryzyko chorób serca. Jedz dwa ząbki czosnku dziennie - przy czym musi to być czosnek surowy.

Uwaga: Czosnek może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Dlatego jeśli jakieś przyjmujesz, skontaktuj się najpierw z lekarzem.

Warzywa na straży

W menu dla serca nie może zabraknąć owoców i  warzyw, tj. pomarańczy, awokado, jabłek oraz pomidorów. Z tych ostatnich rób np. zupę lub domowy ketchup, ponieważ zawarty w nich prosercowy przeciwutleniacz jest lepiej przyswajany z przetworów.

Nie zarywaj nocy

Jakość snu wpływa  na twoje serce. Wieczorem nie możesz zasnąć? Wybudzasz się w  środku nocy i już nie zasypiasz? Śpisz nie więcej niż sześć godzin na dobę? Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałaś twierdząco, zacznij leczyć zaburzenia snu. Te bowiem - szczególnie u kobiet - niemal o połowę zwiększają zagrożenie chorobą wieńcową i zawałem serca.

Anna  Strąk

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy