Reklama

Nie sól tyle, bo utyjesz!

Warto ograniczyć częstotliwość sięgania po solniczkę z powodu zwiększonego ryzyka nadciśnienia, zawału serca, udaru mózgu i niewydolności nerek, a także... otyłości.

Związek pomiędzy soleniem a tyciem jest wprawdzie pośredni, ale nie warto go lekceważyć.

Naukowcy tłumaczą, że nadmierne spożycie soli wzmaga pragnienie i aby je zaspokoić, często sięgamy po słodzone napoje, które są źródłem kalorii. Sól sprzyja także odkładaniu tkanki tłuszczowej oraz występowaniu stanów zapalnych w organizmie.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby jej dzienne spożycie nie przekraczało 5 g. To jedna łyżeczka, ale w czystej postaci wolno nam zjeść tylko 1/3 łyżeczki, bo mnóstwo soli spożywamy w pieczywie i wędlinach. Tymczasem statystyczny Polak zjada aż... 11 g NaCl.

Reklama

PANI 6/2015

Tekst pochodzi z magazynu

PANI
Dowiedz się więcej na temat: sól
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy