Reklama

Nie daj się grypie

​Zanim sięgniemy po leki czy domowe receptury, pamiętajmy, że grypę trzeba "wyleżeć" w łóżku. Konieczny jest sen, odpoczynek i picie dużych ilości ciepłych płynów.

Ponieważ na choroby wirusowe (a do nich należy grypa) antybiotyki nie działają, naturalne lekarstwa, jak choćby wino miodowe, są bardzo przydatne.

Zniszczyć wirus

Taki domowy trunek jest bogaty w składniki, które pomagają zwalczać infekcję. Już sam miód potrafi niszczyć chorobotwórcze drobnoustroje. Podobnie działają czerwone wina, które są bogate we flawonoidy, czyli substancje hamujące procesy zapalne w organizmie. Naukowcy z Instytutu Zdrowia w Rzymie odkryli, że jeden z flawonoidów - resweratrol - zdolny jest nawet zablokować proces mutowania wirusa grypy. Dodatkowo obecne w czerwonych winach barwniki - antocyjany i kwas cynamonowy - tłumią zapalenie w drogach oddechowych. Ponadto alkohol rozszerza naczynia krwionośne śluzówek układu oddechowego, co ułatwia walkę organizmu z zarazkami.

Reklama

Wina miodowe można robić samemu w domu: z miodu, wody, winogron lub czerwonych i fioletowych owoców oraz drożdży. Prostszym sposobem jest dolanie do wina dobrej marki pitnego miodu. Można też osłodzić kubek wina dwiema łyżkami miodu. Alkohol ma jednak tę wadę, że jest moczopędny i powoduje zwiększone wydalanie płynów z organizmu. Tymczasem w walce z grypą, zwłaszcza w wysokiej gorączce, potrzebne jest dobre nawodnienie organizmu. Dlatego wino miodowe najlepiej pić w małych ilościach, np. kieliszek dziennie.

Inhalacje oczyszczające

Dwie torebki ziela rumianku lub tymianku zaparz w litrze wody. Wlej do miski. Pochyl się, nakryj głowę wraz z karkiem ręcznikiem i wdychaj parę nosem, a wydychaj ustami. Inhaluj się przez 10 minut, trzy razy dziennie. Podczas inhalacji do dróg oddechowych są wprowadzane aktywne substancje zawarte w ziołach. Ciepłe powietrze nasycone ich woniami dociera do pęcherzyków płucnych, rozrzedzając wydzielinę i śluz w oskrzelach, co ułatwia odkrztuszanie i działa bakteriobójczo i wirusobójczo.

Sposoby ludowe

Katar. Wyciśnij sok z cebuli lub czosnku. Nasącz sokiem tamponik z waty i włóż płytko do dziurki nosa, by dał się łatwo wyjąć. Od czasu do czasu zmieniaj tamponik.

Inny sposób: lekko zgnieć świeży liść mięty lub geranium i wsuń płytko do nosa. Ból gardła. Rozpuść łyżeczkę soli w szklance ciepłej wody. Płucz gardło. Kaszel. Wywar z pietruszki: pokrój 3 korzenie pietruszki, gotuj w litrze wody przez około godzinę. Pij szklankę raz dziennie przed snem.

Herbatki ziołowe

Z pokrzywy. Łyżeczkę ziela zaparzaj pod przykryciem w szklance wrzątku przez 15 minut. Pij trzy razy dziennie między posiłkami.

Z podbiału pospolitego. Łyżkę kwiatów i liści zaparzaj w szklance wrzątku przez 10 minut. Odcedź. Dodaj dla smaku miód lub ciemny cukier. Wypij rano ciepłą herbatę.

Z lipy. Łyżkę kwiatów zaparzaj w szklance wrzątku pod przykryciem przez 15 minut. Odstaw napar na kolejne 10 minut, potem podgrzej, posłódź miodem. Pij dwie szklanki dziennie.

Z czarnego bzu. Dwie czubate łyżeczki kwiatów zalej dwiema szklankami wrzątku i parz przez 10 minut pod przykrycie

Dieta na odporność

Osłabiony organizm wzmocnią surówki z kiszoną kapustą, marchwią, selerem, porem, cebulą. Należy jeść gotowane chude mięsa, jaja na miękko, twarożek z dodatkami (np. szczypiorkiem), ciemne pieczywo, mleko, galaretki owocowe, kisiele, budynie, jogurt i kefir. Z kolei przyprawy: bazylia, kminek, majeranek, rozmaryn, estragon, pieprz ziołowy i gorczyca, dodawane do dań obiadowych, poprawią przyswajanie składników odżywczych.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy