Reklama

Nie chcesz chorować? Zakwaś żołądek

Słaba odporność, zgaga, alergie, problemy skórne, bóle głowy, bezsenność… Uważaj, to może być niedokwaszenie żołądka.

Aby żołądek dobrze trawił wszystkie substancje, zwłaszcza białka, i wchłaniał witaminy, musi wydzielać kwas solny. W żołądku ma być kwaśno i żrąco. Jeśli kwasu solnego jest za mało, niestrawione białko wędruje do jelita cienkiego  i tam gnije.

Trafia też do krwi. To źle. Dobrze strawione białko organizm wykorzystuje do budo- wy mięśni, produkcji hormonów, enzymów czy ciał odpornościowych. Niestrawione odbiera jako intruza i zaczyna je zwalczać. Następstwem tego są alergie czy reumatoidalne zapalenie stawów.
 
Lek na zgagę

Reklama

Jeżeli odczuwasz pieczenie,  to znak, że soki żołądkowe burzą się, trafiając po przełyku do gardła. Wtedy mamy zgagę. Pierwsza nasza myśl - zmniejszyć kwasowość żołądka, aby zapobiec nieprzyjemnemu uczuciu, czyli zażyć środek, który zneutralizuje kwas solny. Owszem, pieczenie minie (pH żołądka zmniejszysz do pH 6-7, a powinno być pH 1-2,5), ale przyczyny nie usuniesz.

Trzeba zakwasić żołądek. Tylko wtedy zwieracz, który izoluje przełyk od żołądka, będzie zaciśnięty i uniemożliwi wydostanie się kwaśnej zawartości  poza jego obręb.

Więcej kwasu! Ogólnie rzecz ujmując, żołądek zakwasza pożywienie gorzkie, kwaśne i słone. Przed jedzeniem lub w trakcie posiłku pij witaminę C (ok. 1 g) - uwalnia ona żelazo i zakwasza żołądek. Zamiast octu, 15 minut przed posiłkiem (śniadaniem, obiadem, kolacją) możesz wypijać pół szklanki soku z cytryny, ale bez wody. 

IK

 

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy