Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nalewki pełne zdrowia

Czy znasz moc leczniczych likworów?

Lecznicze likwory można przygotować z każdego ziela, owocu, także z kwiatów. Właśnie teraz na wiosnę mają mnóstwo substancji czynnych, dlatego warto przyrządzić z nich lecznicze alkoholowe mikstury. Cenne substancje czynne leczniczych kwiatów i owoców nie rozpuszczają się w wodzie, lecz zostają utrwalone w alkoholu. Nie wolno jednak przesadzać z leczeniem się nalewkami. Należy je traktować jak lekarstwo i zażywać w niewielkich dawkach. Przyjmując leki na serce, nadciśnienie, nerki i wątrobę, zawsze należy zapytać lekarza, czy nawet niewielka dawka (1-2 łyżki) specyfiku nie zakłóci działania przyjmowanych leków.

Reklama

Zielone orzechy

Nalewka z zielonych orzechów pomaga na niestrawność. Kilkanaście zielonych orzechów włoskich pokrój w ćwiartki, zalej mocnym alkoholem, zakręć i odstaw na 6 tygodni. Po tym czasie nalewkę przelej do innego słoja, zaś orzechy zasyp cukrem. Po 2 tygodniach syrop z orzechów połącz z nalewką, przecedź i rozlej do butelek. Odstaw na 3 miesiące.

Z kwiatów dziewanny

250 g płatków kwiatów dziewanny zalej 1 l mocnego alkoholu. Szczelnie zakręć i odstaw na 1 miesiąc. Następnie przelej nalewkę przez gazę. Możesz dodać 3-4 łyżki miodu, po czym znów odstaw na kilka dni i ponownie przefiltruj. Rozlej do butelek. Odstaw na 3 miesiące. Pij 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce, gdy boli gardło, masz kaszel i chrypę.

Z poziomek

Nalewka z poziomek pomoże na infekcje wirusowe i bakteryjne z gorączką.1 kg poziomek zasyp w słoju szklanką cukru, zakręć, odstaw na dobę. Następnie dodaj pół l mocnego alkoholu. Trzymaj w cieple 2 tyg. Potem odciśnij owoce, przecedź, zlej do butelek.

24/2016 Świat i Ludzie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje