Reklama

Najlepsze antyoksydanty świata

Wzmacniają serce, poprawiają wzrok, walczą z nowotworami i działają niczym eliksir młodości.

Nowe cudowne leki? Nie! Tak działają antyoksydanty.

Każdego dnia jesteśmy narażeni na zmasowany atak wolnych rodników. Te małe, ruchliwe cząsteczki potrafią dokonać w organizmie ogromnych szkód. Niszczą komórki napotkane na swojej drodze. To zaś sprzyja stanom zapalnym i rozwojowi wielu chorób, np. cukrzycy i nowotworów.

Antyoksydanty to substancje, które skutecznie unieszkodliwiają wolne rodniki. Znajdziemy je m.in. w warzywach i owocach. Nasz organizm nie potrafi ich magazynować, dlatego musimy jeść je regularnie, najlepiej codziennie.

Jarmuż

Zielone jarmużowe liście kryją w sobie luteinę i zeaksantynę - barwniki, które gromadzą się w obrębie siatkówki i soczewki oka. Tutaj spełniają rolę wewnętrznego filtra, chroniącego oczy przed wolnymi rodnikami i zbyt wysoką dawką promieniowania UV. Efekt terapeutyczny daje zjedzenie 2-3 liści jarmużu dziennie. Można go przyrządzać jak szpinak lub surówkę.

Reklama

Aronia

Jest liderem pod względem zawartości antyoksydantów. Aronia ma dużo bioflawonoidów obniżających ciśnienie tętnicze krwi oaz antocyjanów. Uszczelniają one naczynia krwionośne, poprawiając ich elastyczność. Dlatego po aronię powinny sięgać osoby cierpiące na choroby serca i układu krążenia. Pij szklankę soku z aronii, jedz surowe owoce ze skórką. Aronię można zamrozić.

Orzechy brazylijskie

Są źródłem selenu. To silny przeciwutleniacz, a wraz z wit. E (również jest w orzechach) opóźnia starzenie. Selen skutecznie chroni przed nowotworami pod warunkiem, że nie ma go w organizmie za dużo. Dlatego dobrze jest sprawdzić, czy potrzebujesz selenu, robiąc badania krwi. Jeśli tak, wystarczy zjeść 3 orzechy brazylijskie dziennie.

Brokuły...

...oraz brokułowe kiełki zawierają sulforafan, który chroni przed wolnymi rodnikami mózg i działa przeciwnowotworowo. Sulforafan niszczy komórki rakowe w nowotworach piersi u kobiet. Najwięcej sulforafanu znajduje się w surowym brokule. Aby mógł on działać, potrzebuje specjalnego enzymu zawartego, np. w gorczycy i chrzanie, dlatego jedz brokuły z sosem musztardowym lub chrzanowym.

Czarne oliwki

Zawierają polifenole i flawonoidy o właściwościach przeciwzapalnych, wit. E oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed rakiem jelita grubego. Spożywaj je w sałatkach.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy