Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nadwaga u starszego rodzeństwa

Lepiej być młodszym z rodzeństwa czy starszym? To zależy. Obie sytuacje mają swoje dobre i złe strony.

Naukowcy od lat badają wpływ kolejności narodzin (czy się jest starszym, czy młodszym) na nasze życie i zdrowie. Ostatnio odkryli zależność między byciem starszym z rodzeństwa a nadwagą.

Rodzą się szczupłe

Reklama

Szwedzcy naukowcy przebadali ponad 13 tys. kobiet i ich sióstr. Okazało się, że najstarsze dziewczynki w rodzinie rodzą się nieco lżejsze niż ich młodsze siostry, ale kiedy zaczynają dobiegać trzydziestki, są aż o 30 proc. bardziej narażone na nadwagę i o 40 proc. - na otyłość.

Dlaczego starsze siostry są grubsze?

Możliwe, że jest to zjawisko związane z naszą biologią. W pierwszej ciąży naczynia krwionośne, które dostarczają składniki odżywcze rozwijającemu się dziecku, są nieco cieńsze. Dlatego pierworodne dzieci mniej ważą przy narodzinach niż drugie.

Ponieważ w czasie ciąży dostawały mniej jedzenia, ich ciała mogą to sobie rekompensować już po narodzinach. To zjawisko nazywa się wczesnym programowaniem metabolicznym organizmu, a zaczyna się już u płodu. Oznacza to, że pewne elementy diety, np. białko czy dobre kwasy tłuszczowe, programują organizm dziecka, wpływając na jego stan zdrowia w późniejszych latach.

Naukowcy podkreślają, że ciąża oraz okres wczesnego dzieciństwa to najważniejsze etapy dla programowania zdrowia na przyszłość. Wtedy nasz organizm jest najbardziej wrażliwy na nadmiar lub niedobór składników odżywczych.

Komórki naszego ciała, tzw. szlaki metaboliczne programują się i w dorosłym życiu nie można ich już zmienić. Dzieje się to niezależnie od tego, jakim zestawem genów obdarzyli nas rodzice. Z tego właśnie powodu eksperci zwracają uwagę na właściwe żywienie przyszłych matek i małych dzieci.

Walka o przetrwanie


Istnieje też teoria, że pierworodne córki konkurują z młodszymi o jedzenie, nawet wtedy, kiedy jest go pod dostatkiem. To biologiczny spadek po przodkach - przetrwa ten, który zje więcej.

Po co ta wiedza?


Dr Anna Peeters z Instytutu Baker IDI Heart and Diabetes w Melbourne przekonuje, że zrozumienie, co doprowadza do wzrostu wagi pierworodnych córek, może po części pomóc w powstrzymaniu epidemii otyłości.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje