Reklama

Miód na odporność

W walce z wirusami, bakteriami i grzybami najlepiej sprawdza się miód akacjowy, lipowy i spadziowy.

Na czczo. Wieczorem przygotuj następujący napój: rozprowadź łyżkę miodu w szklance przegotowanej, letniej wody. Nie używaj wrzątku, bo pozbawi to miód cennych enzymów. Odstaw do rana. Wypij na czczo. Możesz dodać łyżkę soku z cytryny.

Z czosnkiem. Szklankę miodu i pół szklanki przegotowanej wody zmieszaj z sokiem z czterech cytryn. Do tych składników dodaj obrane i wyciśnięte przez praskę dwie główki czosnku. Miksturę przykryj ściereczką. Po upływie 24 godzin przelej przez gazę i trzymaj w lodówce. Zapobiegawczo przyjmuj raz dziennie 1 łyżeczkę, a podczas przeziębienia - 3 łyżeczki dziennie.

 Z żurawiną. 30 dag świeżych owoców żurawiny umyj pod bieżącą wodą. Dodaj drobno posiekaną główkę czosnku i 10 łyżek miodu. Składniki zmiksuj, przełóż do słoika i szczelnie zamknij. Mikstura nabierze mocy już po 24 godzinach. Profilaktycznie zażywaj łyżeczkę dziennie, w razie przeziębienia - 3 łyżeczki w ciągu dnia. Cały czas przechowuj w lodówce.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy